Zvuči nezamislivo: „Američke“ privatne penzije će postojati i u Kini

25.11.2022

11:51

0

Komunistička Kina je danas pokrenula prvu privatnu penzionu šemu, koja sliči onoj u Sjedinjenim Američkim Državama

Zvuči nezamislivo: „Američke“ privatne penzije će postojati i u Kini
Državne penzije više nisu dovoljne ni u Kini - Copyright Profimedia

Kina je pokrenula danas prvu privatnu penzionu šemu u 36 gradova jer se bori sa brzim starenjem populacije. Ovaj program će omogućiti pojedincima da otvore penzione račune u bankama radi kupovine široke lepeze penzionih proizvoda od depozitnih do mešovitih fondova, prenosi Rojters.

Ovaj potez predstavlja zvanično pokretanje kineske verzije IRA-e, odnosno šeme individualnih penzionih računa u Sjedinjenim Državama.

U prvoj grupi gradova koji su ispunili uslove za pokretanje ovog programa nalaze se Peking, Šangaj, Guangdžou i Čengdu, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudske resurse i socijalno osiguranje.
Pilot programi su u nekim mestima već uvedeni.

Takozvani treći stub penzionog sistema, dobrovoljne privatne penzije, dopuniće javnu sigurnosnu mrežu i korporativna izdvajanja, jer Kina želi da reši manjkavosti u postojećem penzionom sistemu.

Peking je u aprilu predstavio planove za privatne penzijske fondove. Kina je početkom ovog meseca objavila pravila, navela odobrene proizvode i imenovala kompanije koje mogu da učestvuju u šemi.

Domaći radnici koji su pokriveni kineskim državnim penzijskim osiguranjem mogu da učestvuju u šemi i da uplaćuju doprinose do 12.000 juana (1.680 evra) godišnje na individualne penzione račune, pri čemu će imati poreske olakšice.

Prosečna državna penzija za ljude koji su je zaradili u gradu u Kini je između 335 i 660 evra mesečno, koliko koštaju i usluge prosečnog staračkog doma.

Račune za uplatu doprinosa u privatne penzione fondove Kinezi mogu sada da otvore u 23 poslovne banke, među kojima je šest najvećih državnih banaka i manja Banka Šangaja, objavljeno je u državnom glasilu Čajna Sekjuritis Žurnal, navodi Rojters.

U narednih 20 godina, 28 posto kineske populacije će biti starije od 60 godina, u odnosu na današnjih 10 procenata. To ovu zemlju čini jednom od najbrže starećih populacija na svetu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike