Izvoz IT sektora Srbije veći za čak 40 odsto

15.11.2022

13:36

0

Prošle godine je IKT sektor bio generator polovine novih radnih mesta u Srbiji, a u njemu je sada 95.500 zaposlenih, naveo je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović

Izvoz IT sektora Srbije veći za čak 40 odsto
Ilustracija - Copyright Pexels

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da se ove godine očekuje da IKT sektor ostvari 2,6 milijardi evra izvoza, što je rast od 40 procenata, kao i suficit preko 1,5 milijardi evra.Na otvaranju 30. Telekomunikacionog foruma (Telfor) on je rekao da je to sektor sa najvećim suficitom u izvozu Srbije.

Jovanović je naglasio da je Srbija u digitalnom dobu i 4. industrijskoj revoluciji videla priliku koju ne sme da propusti te da su dobri rezultati na polju IKT industrije rezultat čvrste odluke države.

Ocenio je da je IKT sektor najveća neto izvozna grana Srbije, te da je u 10 godina tu izvoz povećan za gotovo sedam puta. Ministar očekuje da izvoz tog sektora u 2030. godini bude oko 10 milijardi evra.

Dodao je da je prošle godine IKT sektor bio generator polovine novih radnih mesta u Srbiji, te da je u njemu sada 95.500 zaposlenih.

Navodeći sva državna ulaganja u inovacionu infrastrukturu on je istakao četiri naučno tehnološka parka, prvi centar za 4. industrijsku revoluciju, podizanje dejta centra u Kragujevcu gde je i centar za veštačku inteligenciju. Jovanović je najavio naučno tehnološki park u Kruševcu, te proširenje onih u Čačku, Nišu i Beogradu.

Dodao je da će Orakl centar u Kragujevcu početi sa radom u prvoj polovini 2023. godine.

Istakao je da će kreativni, informativni, multifunkcionalni hab Ložionica u Beogradu biti urađen početkom sledeće godine, i dodao da će početi sa gradnjom dodatna zgrada Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Jovanović je istakao da se nastavlja sa projektima ruralnog vajfaj pristupa, te povezivanjem škola na kvalitetan internet. On je ocenio da je u Srbiji na tom planu mnogo toga urađeno, ali i da daleko više posla predstoji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike