Ministar Mali u Skupštini: Najveće procentualno povećanje penzija ide upravo sada!

09.11.2022

20:03

0

On je naglasio da imamo mnogo investitora koji su došli u Srbiju, a to smo kako kaže "zaslužili jer smo predvidivi i stabilni"

Ministar Mali u Skupštini: Najveće procentualno povećanje penzija ide upravo sada!
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Narodna skupština treći dan za redom nastavila je zasedanje na kojem se raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu.

Prisutnima se obratio ministar Siniša Mali i odgovorio na pojedine optužbe o tome kako se "penzioneri odriču lekova".

- Čuli smo i da se penzioneri odriču i lekova, a mi penzije upravo podižemo ovim rebalansom budžeta za dodatnih 9 odsto, a od januara za 12,1 odsto. Najveće procentualno povećanje penzija ide upravo sada.

Mali je odgovorio i poslanicima koji nisu bili u Skupštini iako su postavili pitanja.

- Tokom ove rasprave više puta smo dobili predlog da je trebalo i da treba ukinuti PDV na hranu. Kaže: "populistička mera je smanjenje PDV". TO je loša mera. Rekao sam kako je prošla Hrvatska. Ukinuli su PDV i imali veliki manjak u budžetu, a s druge strane cene hrane nisu pale. Tako su imali dupli problem. Onda smo čuli: "Ako je tako, onda ograničite marže maloprodajnim lancima". Ako ograničite marže, a to smo i uradili za neke proizvode (šećer, brašno, suncokretovo ulje...), imaćete nestašice, jer zašto bi maloprodajni lanci prodavali proizvode na kojima bi gubili novac. Onda kaže taj pametni poslanik, koji sada nije ovde: "Pa dobro onda im uvedite ekstraprofit, ako neće". Znate ako se vodimo načelima slobodne ekonomije pa koju sigurnost i kredibilitet dajete poslodavcima.

On je naglasio da imamo mnogo investitora koji su došli u Srbiju, a to smo kako kaže "zaslužili jer smo predvidivi i stabilni". 

- I nemojte da se brinete za naše javne finansije.

Pomoć mladima

- Jedan od komentara koji je izašao od poslanika je za pomoć mladima. Pa kaže: "Mladima dajete po 5.000 dinara, a ne znate šta ćete sa novcem". Nisam samo siguran da li je protiv protiv pomoći mladima? I nije samo novac, više puta sam to ponovio. Dakle, mi ćemo posle izglasavanja ovog rebalansa uputiti jednokratnu pomoć našim mladima, jednokratnu naknadu u iznosu od 5.000 dinara. A to smo uradili i sa po 100 evra već dva puta ove godine - rekao je Mali i dodao da na taj način država pokazuje mladima da brine o njima i da im daje "jednu dozu sigurnosti u ovim neizvesnim vremenima".

Dodao je da je procenat nezaposlenosti kod mladih opao poprilično.

- Mladi imaju i svoju budućnost mogu da ostvare ovde u Srbiji. To znači da smo u poslednjih 10 godina, kada stopa nezaposlenih mladih uspeli da je smanjimo sa 53 odsto na 18 odsto. Svaki drugi čovek pre 10 godina u Srbiji nije imao posao, a sada se to promenilo. I svaki dan se borimo da im nađemo posao, da otvaramo fabrike i stvorimo sigurnu budućnost za njih.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike