Mali: Podizanje PDV-a ne bi bila dobra mera

09.11.2022

14:00

0

Takav potez bi pogurao inflaciju, istakao je ministar finansija

Mali: Podizanje PDV-a ne bi bila dobra mera
Siniša Mali, ministar finansija - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Srbija ima pune rafove, pune robne rezerve, kontrolisane cene životnih namirnica, subvencije za poljoprivredne proizvođače u doba najveće krize i pritom je zadržala ekonomsku stabilnost, a podizanje PDV-a ne bi bila dobra mera, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

On je tokom rasprave o rebalansu budžeta za 2022. godinu pozvao narodne poslanike na odgovornije rasprave u parlamentu koje bi obuhvatile sve segmente, umesto jednostranog kritikovanja.

"Da sačuvamo standard građana"

Mali je pojasnio da ne misli da je povećanje PDV-a, a smanjenje akciza dobra mera budući da bi, kako je ocenio, takav potez pogurao inflaciju.

- Ne želimo to da radimo, želimo da kroz nepromenjenju stopu PDV-a sačuvamo standard građana Srbije - rekao je Mali tokom rasprave o rebalansu, i istakao da ne postoji način da se ovaj porez podigne bez istovremenog povećanja inflatornih očekivanja.

On je istakao da je osnovni cilj svake mere zaštita građana.

- Pune su nam prodavnice, nema nestašica namirnica, ograničili smo cenu osnovnih životnih namirnica da bismo zaštitili građane, a uz sve to smo pomogli i privredi i mladima i socijalno ugroženim kategorijama. Tako postupa neko ko vodi odgovornu ekonomsku politiku - rekao je Mali.

Tanjug/Sava Radovanović
Siniša Mali u Skupštini Srbije

On je pozvao narodne poslanike da preciziraju koju od ovih pomoći države bi ukinuli kako bi preusmerili novac na neku drugu stranu. Mali je podsetio da je budžet za poljoprivredu pre deset godina iznosio 25 milijardi dinara, dok je danas za ovaj sektor namenjeno 78,1 milijarda dinara.

Pomogli privredu, najstarije, mlade...

On je istakao i da je država povećala subvencije poljoprivrednim proizvođačima, da je obezbedila jeftinije gorivo za poljoprivrednike, da se odrekla prihoda kako bi poljoprivredni proizvođači imali nižu cenu đubriva, te naveo primer proizvođača šećerne repe koji se subvencionišu sa 35.000 dinara po hektaru, da je izdvojeno pet milijardi dinara za subvencije proizvođačima suncokreta, 1,7 milijardi za subvencionisanu cenu goriva...

- Uz sve to smo pomogli privredu, najstarije, mlade, nismo izostavili nijedan projekat, nismo dozvolili uticaj na kvalitet života građana Srbije, nismo ugrozili ekonomsku sigurnost i prvi put će bruto domaći proizvod Srbije premašiti 60 milijardi evra - rekao je Mali.

On je dodao i da je cena hleba „Sava“ najpovoljnija u Evropi, da je organičena cena mesa, brašna, ulja te da je država uložila, kako je rekao, ogroman novac u robne rezerve kupovinom soli, pirinča, pasulja i drugih neophodnih namirnica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike