Pet saveta kako da se rezervoar sporije prazni

06.11.2022

21:03

0

Autor: 24sedam

Opštepoznato pravilo je da što je automobil veći i teži, to će mu trebati više energije i goriva po kilometru

Pet saveta kako da se rezervoar sporije prazni
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Aktuelne cene goriva su i dalje ograničene Uredbom vlade, ali zbog ukupne situacije u svetu izvesno je da u skorije vreme neće biti značajno niže. Zato nije na odmet podsetiti se kako sami možemo da smanjimo potrošnju i dodamo koji kilometar vožnje više za istu količinu goriva.

Računica kaže da bismo najjeftinije prošli sa električnim automobilom, ali pošto nama to još uvek deluje kao daleka budućnost, moramo da se potrudimo kako bi naši automobili, u proseku stari više od deceniju, bili što ekonomičniji.

Vozite manji, lakši automobil

Potrošnja goriva zavisi i od vrste vozila. Opštepoznato pravilo je da što je automobil veći i teži, to će mu trebati više energije i goriva po kilometru. Odabir manjeg automobila, a ne velikog SUV-a, sigurno će smanjiti račun za gorivo. Veliki SUV će trošiti skoro duplo više goriva po kilometru nego manji automobil.

Pixabay
 


Istraživanja, takođe, ukazuju da se za svakih 100 kilograma povećanja težine vozila, potrošnja goriva povećava za oko pet do sedam odsto za automobil srednje veličine. Dakle, pored vožnje manjeg automobila, najbolje je smanjiti opterećenje i izbegavati vožnju unaokolo sa dodatnim teretom.

Savetuje se i da se što bolje osmisliti putanju. Kada već krenemo nekuda kolima, najbolje je završiti više poslova usput i gledati da maršruta bude što optimalnija.

Koristite tehnike ekonomičnije vožnje

Za uštedu goriva važan je i način na koji vozite. Ekonomičnija vožnja podrazumeva svest o potrošnji goriva i preduzimanje radnji da je smanjimo. Postoje različiti načini da se to uradi.

Svaki put kada kočite i zaustavljate auto, morate ponovo da ubrzate da biste postigli željenu brzinu. Ubrzanje troši mnogo energije i goriva, tako da će vožnja bez čestih zaustavljanja rezultirati uštedom.
Pexels
 


Potrošnju ćemo smanjiti i ako vozimo u najvišoj mogućoj brzini kako bismo smanjili opterećenje motora, samim tim i potrošnju goriva. Oni koji imaju automatski menjač, trebalo bi da ga podese na „eko“ režim, ukoliko imaju tu opciju.

Odmarajte motor

Još jedan jednostavan savet je da ne držite uključen motor u praznom hodu. Manji automobili uglavnom troše jedan litar goriva na sat rada u praznom hodu, dok je to blizu dva litra na sat za veliki SUV.


U gradskoj vožnji generalno ne može mnogo da se uradi po tom pitanju, osim da pokušavamo da izbegavamo špic i idemo ulicama koje su manje zakrčene. Ali kada stojimo parkirani i čekamo saputnika da se pojavi, nema razloga da motor radi i nepotrebno troši gorivo.

Što manje klima radi to manje auto troši

Većina ljudi to možda ne shvata, ali korišćenje klima-uređaja troši negde između četiri do osam odsto više od uobičajene potrošnje goriva. Umesto toga, korišćenje ventilatora će zahtevati manje energije nego klima uređaj. Ili još bolje, spustite prozore.

Profimedia
 

Vodite računa o gumama i uzmite u obzir aerodinamiku

Dobro napumpane gume se isplate, jer nam mogu uštedeti između dva i četiri odsto u potrošnji goriva, preneo je RTS.

Isto tako, automobili su dizajnirani da budu aerodinamički efikasni. Sve što utiče na to, uključujući krovne nosače, nosače za bicikle i slično, dolazi sa dodatnim troškom za gorivo, posebno pri većim brzinama na auto-putu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike