Uskoro zaseda Odbor za finansije: Ministar Siniša Mali otkriva detalje najnovijeg rebalansa budžeta Republike Srbije

06.11.2022

16:36

0

Rebalansom budžeta za 2022. godinu nastavlja se borba sa svetskom ekonomskom krizom i izazovima koje nam je donela

Uskoro zaseda Odbor za finansije: Ministar Siniša Mali otkriva detalje najnovijeg rebalansa budžeta Republike Srbije
Tan2022-6-16_175911996_1 - Copyright Siniša Mali, Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali objavio je na svom Instagram nalogu da su počele poslednje pripreme u Ministarstvu finansija pred Odbor za finansije, na čijem dnevnom redu će se naći rebalans budžeta za ovu godinu, ali i drugi važni zakoni, kao što je na primer zakon kojim se reguliše pitanje isplate po 5.000 dinara mladima.

- Rebalansom budžeta za 2022. godinu nastavlja se borba sa svetskom ekonomskom krizom i izazovima koje nam je donela, a koje nismo mogli ni da zamislimo pre samo godinu dana. Međitim, uprkos ogromnim problemima, koji su pre svega posledica globalne energetske krize i vanrednim izdvajanjima za nabavku energenata, naše javne finansije su stabilne, kaže Mali i dodaje:

- To nam daje prostora za dalje poboljšanje životnog standarda građana i za jačanje naše privrede. Istovremeno, ne odustajemo od realizacije najvećih kapitalnih projekata u oblasti izgradnje infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta…

 

 

Rebalans budžeta predložen je iz nekoliko razloga:

- Bolje naplate prihoda u prvih deset meseci ove godine u iznosu od 176,7 milijardi dinara, a koje želimo adekvatno da rasporedimo.

- Povećanih izdvajanja za nabavku energenata u svetlu svetskog rata za energente i borbe koja se vodi na svim frontovima za nabavku struje, nafte, gasa, uglja… Ono što je najvažnije, to je da se država ponela odgovorno i na vreme reagovala, zbog čega građani ne treba da brinu da li će tokom zime imati grejanja i da li će biti dovoljno nafte ili struje.

- Poboljšanja životnog standarda građana - imamo rast penzija počev od 1. novembra ove godine za devet odsto. Inače, povećanje penzija, koje će ići u dva navrata, od 1. novembra i od 1. januara, samo je deo paketa rasta primanja građana, s obzirom na to da će od 1. januara biti povećana i minimalna zarada i plate u javnom sektoru.

- Podrške mladima, koji su ove godine dobili dva puta po 100 evra i sada će dobiti po 5.000 dinara. Smatramo da su to adekvatne mere kojima je država pokazala da je tu za mlade, da brine o njima i još jednom im potvrđuje da su oni budućnost naše zemlje.

- Mera za povećanja nataliteta, kroz uvećana izdvajanja za dete kada se rodi, kao i zbog pomoći majkama pri kupovini prve nekretnine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike