Otpušteni direktori Tvitera dobiće otpremnine u iznosu od 122 miliona evra! I to nije sve

30.10.2022

08:37

0

Pored ovih isplata, troje izvršnih direktora će takođe dobiti ukupno 65 miliona dolara od Maska u zamjenu za deonice kompanije koje su u njihovom vlasništvu

Otpušteni direktori Tvitera dobiće otpremnine u iznosu od 122 miliona evra! I to nije sve
Parag Agraval i Vijaja Gade - Copyright Profimedia

Troje najviših rukovodilaca Twitter-a koje je otpustio novi vlasnik Elon Musk će dobiti isplate za prekid ugovora u ukupnom iznosu od oko 122 miliona dolara, objavila je istraživačka kompanija Equilar.

Mask je otpustio glavnog izvršnog direktora Twittera Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i šeficu za pravne poslove i politiku Vidžau Gadeu, optužujući ih da su doveli u zabludu njega i ostale investitore Twittera o broju lažnih naloga na toj platformi.

Kompanija Equilar, poznata po istraživanju kompenzacija rukovodilaca, u odgovoru na upit Rojtersa procenio je Agravalov takozvani "zlatni padobran" na 57,4 miliona dolara, Segalov na 44,5 miliona dolara, i 20 miliona dolara za Gadeu.

Predstavnici Twittera ipak nisu dali komentar. 

Pored ovih isplata, troje izvršnih direktora će takođe dobiti ukupno 65 miliona dolara od Maska u zamjenu za deonice kompanije koje su u njihovom vlasništvu.

Udeo Gadeove bio je najvredniji, ukupno 34,8 miliona dolara na osnovu konačne prodajne cene od 54,20 dolara po deonici, nakon čega slede 22 miliona dolara za Segala, dok su deonice trećeg otupuštenog vredne 8,4 miliona dolara.

Profimedia
 

 

Agraval, koji je ranije bio glavni tehnološki direktor Twittera, imenovan je za generalnog direktora prošlog novembra. Njegova ukupna naknada za 2021. godinu iznosila je 30,4 miliona dolara.

 

 

Velike isplate rukovodiocima kompanije uobičajene su inače tokom prenosa vlasništva, ali mogu biti kontroverzne.

Profimedia
 

 

Dokumenti kompanije navode da isplate tokom promene vlasništva "maksimiziraju vrednost deoničara i održavaju fokus izvršnih snaga".

Isplate uključuju 100 posto godišnje osnovne plate izvršnog direktora, premije za zdravstvenu zaštitu i ubrzano preuzimanje vlasničkih nagrada.

Direktorica istraživanja Equilara Courtni Ju rekla je da bi otpušteni direktori Twittera "trebalo da dobiju ove isplate,  osim ako Elon Mask nije imao razloga za raskid ugovora, a razlog u ovim slučajevima obično je to što su prekršili zakon ili politiku kompanije".

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike