Poznata platforma nikad neće biti ista: Šta možemo očekivati od Tvitera sa Ilonom Maskom na čelu?

28.10.2022

19:45

0

Obećavao je mnogo, a sada se postavlja pitanje da li će ispuniti bar većinu toga

Poznata platforma nikad neće biti ista: Šta možemo očekivati od Tvitera sa Ilonom Maskom na čelu?
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Posle nekoliko meseci drame, Ilon Mask je konačno kupio Tviter za 44 milijarde dolara i odmah počeo sa čistkom.

Veliku vest je objavio na samom Tviteru, a u biografiji je napisao da je „Šef tvita“, izjavivši da je „ptica oslobođena“.

Mask je navodno već otpustio izvršnog direktora Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i izvršnu direktorku za pravne i političke politike Vijaju Gade, dok profil predsednika Breta Tejlora na LinkedIn-u sugeriše da ni on više ne radi u formi.

Sada se svi pitaju kako bi Tviter mogao da izgleda sa Maskom na njegovom čelu.

Digitalni gradski trg

Mask se obratio potencijalnim oglašivačima u neuobičajeno skromnoj poruci na društvenoj mreži u četvrtak. U njemu je govorio o kupovini Tvitera, rekavši da je želeo da "pokuša da pomogne čovečanstvu" i da želi da "civilizacija ima digitalni gradski trg". Takođe je pomenuo i mogućnost da njegova misija propadne.

24sedam/Profimedia
Ilon Mask

Činjenica da je pisao posebno onima koji se oglašavaju na Tviteru sugeriše da za sada namerava da se barem drži svog poslovnog modela digitalnog oglašavanja, uprkos tome što je prihod od oglašavanja počeo da opada za gigante kao što su Alfabet, vlasnik Gugla, i Meta, vlasnik Fejsbuka, pošto globalna finansijska kriza utiče i na firme koji izdvajaju manje novca za marketing.

Mask je u prošlosti bombastično govorio o želji da ublaži umerenost, kako bi se više glasova moglo slobodnije čuti (Tviter je dugo bio optužen da favorizuje levičarske, liberalne poruke, što on poriče).

Mask sada nudi suženu viziju svojih obećanja, govoreći da platforma mora da ostane „prijatna“, da mora da se pridržava nacionalnih zakona i da ne sme da postane „besplatan pakao za sve“.

Zapad je zabranjen zbog antisemitizma, a gospodin Tramp „trajno suspendovan“ zbog podsticanja na nasilje – zvuči mi pomalo pakleno.

Neželjena pošta i stvaranje „superaplikacije"

Mask je u prošlosti besneo zbog količine neželjenih poruka i naloga botova za koje veruje da pretrpavaju sajt. Sada bi on mogao da naredi masovni odstrel, iako bi to verovatno uticalo na najvažnije pratioce mnogih, što bi mogao biti njegov prvi nepopularni potez.

AP Photo/Gregory Bull
 

Možda je njegov najintrigantniji nagoveštaj do sada bio da je njegova nova kompanija početak „Iksa, svih aplikacija“. On to nikada nije objasnio, ali mnogi su sugerisali da misli na stvaranje neke vrste „superaplikacije“ u skladu sa kineskim Vičetom, sveobuhvatnom lokacijom za društvene medije, razmenu poruka, finansije, narudžbine hrane, ukratko, svakodnevnim administratorom života.

Zapad još nema tako nešto, iako bi se moglo tvrditi da se Metin Vocap, pa čak i Fejsbuk Mesindžer, tiho pretvaraju u usluge sa više funkcija.

Mask nije prikrio svoju ljubav prema kriptovalutama i Binansi, najvećoj svetskoj kripto-berza, pa se mnogi pitaju da li ćemo u budućnosti biti svedoci da preduzeća na Tviteru prihvataju plaćanja u kriptovaluti. To bi oduševilo obožavaoce kriptovaluta i razbesnelo one koji upozoravaju da je to rizičan posao, neregulisan i stoga nezaštićen ukoliko nešto krene po zlu.

Ono što znamo o Masku jeste da je vizionar, promenljiv, ambiciozan i kreativan. Možemo garantovati da će promene početi da se uvode, a neki fanovi Tvitera već kažu da će ih promena vođstva oterati.

- Želeli smo leteće automobile, umesto toga dobili smo 140 karaktera - rekao je investitor Peter Tijel iz tehnološke industrije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike