Mask je obavio kupovinu i kompanija je privatizovana: Šta se sada dešava sa akcijama Tvitera

29.10.2022

11:46

0

Akcionari sada mogu da urade samo jednu stvar

Mask je obavio kupovinu i kompanija je privatizovana: Šta se sada dešava sa akcijama Tvitera
Ilon Mask na Tviteru - Copyright Profimedia

Američki milijarder Ilion Mask konačno je obavio kupovinu Tvitera ove sedmice za 44 milijarde dolara nakon nekoliko meseci natezanja sa kompanijom.

Transakcija kojom je Tviter postao privatna kompanija završena je kasno u četvrtak, navodi se u dokumentu Komisije za hartije od vrednosti. Do petka ujutro akcijama Tvitera je već prestalo da se trguje na njujorškoj berzi, gde su bile na listi od 2013.

Tviter bi sada trebalo da dobije evidenciju o svima koji su posedovali deonice do zatvaranja u četvrtak uveče. Većinu akcionara verovatno će predstavljati brokerski agenti, kaže Brajan Kvin, profesor prava hartija od vrednosti na Bostonskom koledžu.

Ovim agentima biće isplaćeno 54,20 dolara za svaku akciju, rekao je Kvin. To je bila cena koju je Mask pristao da plati za kompaniju, kao i cena koju su akcionari Tvitera odobrili sa maržom od 98 odsto u septembru.

Dakle, većina akcionara Tvitera sada samo treba da sačeka isplatu, rekao je Kvin. A isplata bi trebalo da se desi uskoro.

- Ne morate ništa da radite, vaš broker će sve to rešiti. I to će se desiti u narednih nedelju dana. Neće dugo potrajati - kazao je Kvin.

Profimedia
 

S druge strane, akcionari Tvitera više ne zadržavaju nikakva prava na kompaniju. To znači da akcionar ne može da pokuša da sazove novi sastanak ili da tuži kompaniju kao neko ko poseduje akcije.

- Oni nisu u tom položaju. Jedina stvar koju možete da uradite jeste da sačekate da dobijete 54,20 dolara po akciji - objasnio je Kvin.

Kvin je dodao da ta cena predstavlja veliki povraćaj ulaganja za većinu akcionara Tvitera s obzirom na pad na berzi koje su doživele druge tehnološke kompanije, poput Snepčeta i Fejsbukove Mete.

- Bolje je nego što su mogli da zamisle - zaključio je Kvin govoreći o konačnoj prodajnoj ceni za akcije Tvitera.

Pored privatnih firmi za upravljanje imovinom i velikih pojedinačnih akcionara kao što je suosnivač Džek Dorsi, najveći akcionari Tvitera uključuju penzione fondove za nastavnike, policajce i državne radnike u Njujorku, Kaliforniji, Floridi i Viskonsinu, preneo je Rojters.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike