Stigle nove cene goriva: Evo šta nas čeka na pumpama

28.10.2022

10:12

0

Autor: S. G.

Uredba na osnovu koje se ograničavaju cene derivata važi još tri dana

Stigle nove cene goriva: Evo šta nas čeka na pumpama
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Na osnovu Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata u maloprodaji, i ovog petka imamo novi presek na tržištu. Tako će, prema najnovijoj odluci nadležnih, do 31. oktobra (ponedeljak) bezolovni benzin BMB95 koštati najviše 178 dinara po litru, a evrodizel 222 dinara.

S obzirom na to da je do danas cena BMB95 iznosila 178 dinara po litru, a evrodizela najviše 222 dinara, derivati će koštati isto, bez promene cene.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kako se kreću cene derivata na našem tržištu

Inače, Uredba o ograničenju cena naftnih derivata važiće još samo tri dana, odnosno do 31. oktobra, a očekuje se da će i ovaj put biti produžena. Zbog toga su nove cene "ograničene" na samo naredna tri dana. Ipak, najverovatnije je da će se ovaj cenovnik prolongirati do petka (4. novembra).

Na osnovu uredbe svakog petka radi se presek i donosi odluka o maksimalnoj ceni goriva na pumpama za narednih sedam dana.

Cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe o tome, sredinom februara meseca ove godine. Maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodrodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike