Biće više dizela u Evropi: Rafinerija "Švehat" počinje da radi

06.10.2022

07:41

0

Velika rafinerija OMV-a u kod Beča narednih dana će postepeno ponovo pokrenuti rad nakon havarije i višemesečne popravke

Biće više dizela u Evropi: Rafinerija "Švehat" počinje da radi
rafinerija pančevo (6) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Direktor OMV-a Alfred Štern je, pred ekonomskim odborom austrijskog parlamenta, rekao da rafinerija "Švehat" kod Beča od mehaničkog incidenta, u junu, kada se dogodio kvar u glavnom postrojenju za destilaciju, radi samo s petinom kapaciteta i proizvodi vrlo malo dizela.

Incident se dogodio na kraju remonta rafinerije, pa zbog toga nije radila punim kapacitetom više meseci. Čak 80 odsto rafinerije nije moglo da radi zbog kvara, preneo je on poslanicima.

Inače, ranije je najavljeno da će sredinom oktobra rafinerija ponovo početi da radi punim kapacitetom, što bi trebalo da vrati stabilnost snabdevanja gorivom u Austriji.

Direktor kompanije za brigu o skladištima nafte ELG Štefan Toman rekao je da je već dogovoreno ponovno popunjavanje strateških rezervi.

Krajem godine rezerve će sadržati gorivo dovoljno za 80 dana, a krajem marta iduće godine za tri meseca prosečne potrošnje.

Inače, Austrija trenutno ima rezerve za 65 dana, a prema Zakonu o rezervama nafte, treba da ih ima za tri meseca.

Međutim, kako bi se osiguralo snabdevanje gorivom, država je u više navrata stavljala na raspolaganje rezerve goriva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike