Penzioneri iz Republike Srpske ne moraju da dostave potvrde da bi dobili novac

12.10.2022

11:36

0

Prebivalište u Srbiji ima 20.520 korisnika Fonda PIO Republike Srpske

Penzioneri iz Republike Srpske ne moraju da dostave potvrde da bi dobili novac
Ilustracija - Copyright Profimedia

Korisnici Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske (PIO RS), koji imaju prebivalište u Srbiji, ne moraju da do kraja godine dostave potvrde da su živi, kako bi penzije primali redovno, saopštio je danas Fond PIO RS.

U saopštenju se navodi da je ova olakšica za penzionere rezultat unapređenja saradnje između Fonda PIO Republike Srpske i Republičkog fonda PIO Srbije, odnosno stavljanja u funkciju elektronske razmene podataka o smrti korisnika prava na penziju.

Prebivalište u Srbiji ima 20.520 korisnika Fonda PIO Republike Srpske i oni su do sada bili obavezni da na kraju kalendarske godine dostavljaju ovu potvrdu, kako bi im penzije u sledećoj godini bile redovno isplaćivane.

Fond PIO Republike Srpske mogućnost elektronske razmene podataka o smrti penzionera ima sa nadležnim institucijama svih država nastalih na području bivše SFRJ, osim sa Fondom PIO Severne Makedonije, gde živi oko 180 korisnika.

Elektronskom razmenom podataka o smrti, navode iz Fonda PIO RS se smanjuje i mogućnost preplate penzije kada se smrt penzionera Fondu ne prijavi blagovremeno, odnosno u roku od 30 dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike