Ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja: Šta podrazumeva pose­ban staž?

15.08.2022

10:01

0

Za raz­li­ku od sta­ža osi­gu­ra­nja, ko­ji se utvr­đu­je na osno­vu pri­ja­va re­gi­stro­va­nih u matičnoj evidenciji, poseban staž se isključivo utvrđuje po zahtevu osiguranika, rešenjem

Ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja: Šta podrazumeva pose­ban staž?
Pixabay - Copyright Malachi Witt/Pixabay

Osi­gu­ra­ni­ci ko­ji se pri­pre­ma­ju za od­la­zak u pen­zi­ju neretko su u nedoumici koja kategorija penzijskog staža im je relevantna za ostvarivanje prava. U Za­ko­nu o penzijskom i in­va­lid­skom osi­gu­ra­nju spo­mi­nju se pen­zij­ski staž, staž osi­gu­ra­nja i po­se­ban staž, dok se u sva­ko­dnev­nom go­vo­ru naj­če­šće ko­ri­sti ter­min "rad­ni staž".

Kako bismo olakšali osiguranicima, po­ku­šaćemo da ob­ja­sni­mo raz­li­či­te ka­te­go­ri­je sta­ža, raz­li­ke i zna­če­nje, a po­seb­no ulo­gu i zna­čaj po­seb­nog sta­ža pri od­la­sku u pen­zi­ju.

Pra­va iz PIO sti­ču se i ostva­ru­ju na osno­vu pen­zij­skog sta­ža, koji je naj­ši­ri ter­min i ob­u­hva­ta staž osi­gu­ra­nja i po­se­ban staž. Za­konom se precizira tra­ja­nje sta­ža osi­gu­ra­nja kao uslov za sti­ca­nje pra­va na penziju i ovaj staž pod­ra­zu­me­va vre­me pro­ve­de­no na ra­du, uklju­ču­ju­ći i pe­ri­o­de primanja nov­ča­ne na­kna­de (npr. za bo­lo­va­nje ili za nezaposlenost), pe­ri­o­de pro­ve­de­ne u obavljanju sa­mo­stal­nih de­lat­no­sti, uklju­ču­ju­ći i pe­ri­o­de pri­vre­me­ne ob­u­sta­ve oba­vlja­nja de­lat­no­sti ako je za taj period pla­ćen do­pri­nos, pe­ri­o­de oba­vlja­nja pri­vre­me­nih i po­vre­me­nih po­slo­va, ili periode za ko­je je ostva­re­na ugo­vo­re­na na­kna­da, pe­ri­o­de za ko­ji je neko lice bilo "dobrovoljno” osigurano (po čla­nu 15 Za­ko­na o PIO), kao i pe­ri­o­de ba­vlje­nja po­ljo­pri­vre­dom.

Osnovni uslov da se neki period prizna u staž osiguranja jeste da su za taj period pla­će­ni doprinosi. Za raz­li­ku od sta­ža osi­gu­ra­nja, po­se­ban staž za svoju osno­vu ne­ma zaposlenje ili samostalnu de­lat­nost, već se utvr­đu­je osobama ko­ja su po­je­di­ne pe­ri­o­de pro­ve­la u oru­ža­nim akcijama, od­no­sno u za­ro­blje­ni­štvu, na le­če­nju ili re­ha­bi­li­ta­ci­ji u ve­zi sa tim ak­ci­ja­ma, kao i ženama ko­je su ro­di­le tro­je de­ce. Za ovaj staž se ne plaćaju doprinosi. Naglašavamo da se, kada se ceni ispunjenost uslova za penziju, uzima u obzir samo staž osiguranja za koji je plaćen doprinos za PIO. Poseban staž se pri oceni uslova ne sabira i ne utiče na ostvarivanje prava.

Za raz­li­ku od sta­ža osi­gu­ra­nja, ko­ji se utvr­đu­je na osno­vu pri­ja­va re­gi­stro­va­nih u ma­tič­noj evidenciji, po­se­ban staž se is­klju­či­vo utvr­đu­je po zah­te­vu osi­gu­ra­ni­ka, re­še­njem. Da­kle, uko­li­ko osi­gu­ra­nik sma­tra da is­pu­nja­va uslo­ve za utvr­đi­va­nje po­seb­nog sta­ža, neo­p­hod­no je da Fon­du pod­ne­se zah­tev za utvr­đi­va­nje tog sta­ža, uz ko­ji će pri­lo­ži­ti od­go­va­ra­ju­će do­ka­ze.

Po­se­ban staž se ne uzi­ma u ob­zir pri utvr­đi­va­nju da li osi­gu­ra­nik is­pu­nja­va uslo­ve za pen­zi­ju, ali se ura­ču­na­va pri od­re­đi­va­nju vi­si­ne pen­zi­je. Ka­da se ra­ču­na vi­si­na pen­zi­je, po­se­ban staž se sabira sa sta­žom osi­gu­ra­nja i či­ni uku­pan, pen­zij­ski staž ko­ji je deo jed­na­či­ne ko­jom se ra­ču­na visina pen­zi­je. Pri­me­ra ra­di, uko­li­ko se osi­gu­ra­ni­ku utvr­di pen­zi­ja na osno­vu 20 go­di­na sta­ža osiguranja, a on ima i po­se­ban staž utvrđen u tra­ja­nju od dve go­di­ne, ukupan penzijski staž je 22 godine, pa u takvom slučaju poseban staž mesečni iznos penzije u­ve­ćava za 10 odsto, srazmerno svom trajanju.

Da podsetimo građane još jednom da bi trebalo redovno da proveravaju podatke o svom stažu osiguranja, što  mogu da urade na dva načina: na šalteru Fonda PIO, gde će uz ličnu kartu dobiti izveštaj o uplatama ili elektronski, uz pomoć Pin koda, koji će preuzeti jednom u filijali Fonda PIO i mogu ga koristiti za daljinski bezbedan pristup veb servisu radi uvida u evidentirane podatke o stažu osiguranja u matičnoj evidenciji Fonda PIO.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike