Vučić: MMF bio skeptičan, ali mi smo insistirali i pokazali da ima prostora za rast plata

15.10.2020

11:17 >> 13:58

0

Nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa delegacijom MMF-a povećanje plata u javnom sektoru je izvesno

Vučić: MMF bio skeptičan, ali mi smo insistirali i pokazali da ima prostora za rast plata
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Prvi put smo krenuli u razgovor sa MMF-om oko plata, oni su skeptični, ali mi smo insistirali i pokazali smo dovoljno prostora za povećanje plata u javnom sektoru, kada uzmete u obzir da minimalac raste 6,6 odsto za 325.000 radnika u Srbiji, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS, nakon sastanka u sredu sa predstavnicima MMF-a.

Na ovaj način otklonjena je dilema oko toga da li će biti povećanja plata u javnom sektoru u Srbiji, o čemu se spekulisalo poslednjih nedelja. Kao što je nekoliko puta naglašeno, čekalo se i na mišljenje MMF-a, koje je sada konačno poznato.

– Ljudi moraju da razumeju da je to neverovatan rast u uslovima korona krize. Veoma pažljivo razgovaramo sa MMF-om i ne potcenjujemo rizike o kojima oni govore – rekao je Vučić koji je u sredu putem video-linka razgovarao sa šefom delegacije Misije MMF-a Janom Kejsom Martejnom.

Minimalan pad BDP-a

Vučić je naglasio i da će Srbija, po novoj proceni MMF-a, biti prva u Evropi po stopi rasta i 2020. godinu završiti sa zlatnom medaljom.

– Pad će biti minimalan u odnosu na zemlje u regionu. Želim da čestitam građanima Srbije – rekao je predsednik, a ova vest objavljena je i na zvaničnom instagram profilu predsednika Srbije.

– Srbija postaje snažnija i ekonomski jača i zbog mera fiskalne konsolidacije i reforma koje smo proveli. Da li ćemo uspeti da to zadržimo zavisi od našeg rada, energije i marljivosti – naglasio je Vučić.

Vest o rastu plata obradovaće više od 500.000 građana Srbije koji su zaposleni u javnom sektoru.

– To povećanje neće biti značajno kao što je bilo prošle godine, ali bićemo možda jedina zemlja koja će uspeti da to izvede. Biće prostora da povećamo zarade za naše medicinare, vojnike… – najavio je ranije Vučić.

Tim povodom ranije se oglasio i ministar finansija Siniša Mali. On je naveo da je 99 odsto siguran da će plate u javnom sektoru biti povećane naredne godine.

Visinu zarada diktira inflacija

– Tema sa MMF-om je da vidimo kako nam budžet stoji, kakvo će biti povećanje plata u javnom sektoru. Sačekali smo septembar i oktobar, 99 odsto sam siguran da ćemo moći da povećamo plate u javnom sektoru – rekao je ministar.

Ono što je izvesno, zaposlene u javnom sektoru sledeće godine očekuje povećanje zarada u skladu sa inflacijom. S obzirom na to da je Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) utvrdio cilj za inflaciju za period od 2020. do 2022. godine u visini od tri odsto, uz odstupanje od 1,5 odsto, mogu se dobiti približni iznosi rasta plata planirani za 2021. godinu.

Tako će, na primer, plate učitelja, koje iznose oko 46.000 dinara, uz povišicu od tri odsto, od sledeće godine biti 47.380 dinara. Mesečna zarada nastavnika s fakultetskom diplomom biće povećana sa sadašnjih 59.000 na 60.770 dinara.

Lekarima opšte prakse će mesečna primanja od prosečnih 70.000 dinara od janura iznositi 72.100 dinara.

Inače, podsetimo da su zarade u javnom sektoru povećane u novembru 2019. godine, i to za osam do 15 odsto. Najveći iznos povišice dobile su medicinske sestre i tehničari – 15 odsto, doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili su 10 odsto, a zaposleni u prosveti i sudovima devet odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike