Srbija napredovala uprkos teškim uslovima, očekuje se još brži oporavak srpske privrede: Predsednik Vučić danas sa delegacijom MMF

14.10.2020

05:46 >> 08:29

0

O tome kako Srbija vodi svoju ekonomsku politiku, svedoči i oktobarski izveštaj MMF-a

Srbija napredovala uprkos teškim uslovima, očekuje se još brži oporavak srpske privrede: Predsednik Vučić danas sa delegacijom MMF
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Aleksandar Vučić razgovaraće danas sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda Janom Kejsom Martejnom.

Vučić i Martejn razgovaraće putem video linka o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana “Instrument za upravljanje politikama”, koji Srbija ima sa MMF do januara 2021. godine, ali i o mogućnostima za dalju saradnju.

Sa Martejnom je prethodno, takođe video linkom, razgovarala premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje s MMF-om i nakon isteka aktuelnog aranžmana “Instrument za upravljanje politikama”. Kako je istakla, ovakva saradnja najbolje promoviše Srbiju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija, čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije korona virusa, stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

On je istakao da s obzirom na ovakve pokazatelje, u narednoj godini očekuje još brži oporavak srpske privrede.

Jan Kes Martejn, šef delegacije MMF-a takođe video linkom, sastanak je održao i sa ministrom finansija Sinišom Malim, a sagovornici su se saglasili da je dosta toga urađeno kada je reč o reformskim procesima, kao i da se prethodnih meseci Srbija na pravi način izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa.

O tome kako Srbija vodi svoju ekonomsku politiku, svedoči i oktobarski izveštaj MMF-a u kojem je procenjeno da će privredni pad Srbije u 2020, kao posledica korona krize, biti manji nego što je predviđao u aprilu, i da će iznositi 2,5, a ne 3 odsto.

MMF takođe prognozira da će naredne godine srpska ekonomija porasti za 5,5 posto.

U ažuriranim predviđanjima, Fond je potvrdio da će Srbija imati najmanji pad bruto domaćeg proizvoda u regionu od samo 2,5 odsto, dok Crnoj Gori prognozira recesiju od 12 posto, Hrvatskoj od 9, Albaniji 7,5, isto toliko i kosovskoj privredi, Sloveniji projektuje pad od 6,7, Bosni i Hercegovini 6,5, a Severnoj Makedoniji 5,4 procenta.

Da Srbija ima stabilne finansije, stabilan dinar i kurs govori i činjenica da je za prvih osam meseci ove godine, uprkos globalnoj situaciji sa koronavirusom, zabeležen priliv stranih direktnih investicija od 1,8 milijardi evra.

O uspesima Srbije na ekonomskom planu, svedoči i izjava Janga Điečija, člana Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktora Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove, prilikom nedavne posetu Beogradu, da je Srbija po stopi ekonomskog rasta među prvim zemljama u Evropi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, saopštavajući da je aktuelnoj premijerki Ani Brnabić poverio mandat i za formiranje naredne vlade, da će nova vlada imati pred sobom tri izazova – da podigne ekonomsku snagu Srbije, zdravstvenu i odbrambenu moć zemlje.

On je tom prilikom rekao da je dosadašnja vlada posle mnogo godina uspela da vrati zemlju na ispravan put, put ekonomskog napretka, političkih reformi, uspostavljanja samostalne i nezavisne države građana Srbije, koja pripada svim građanima Srbije.

-Uspeli smo da zemlju koja je bila među poslednjima kada je pitanju ekonomski razvoj da bude među prvima, a da to ne bude incidentno, već da traje četiri godine. Pre toga prošli smo kroz najteže reforme i zato se vidi razlika u rezultatima”, podvukao je Vučić.

Poručio je da nova vlada mora da pokuša da budemo i dalje jedna od najuspešnijih evropskih zemalja, te da je pred njom cilj u naredne četiri godine da se podigne ekonomska snaga Srbije, te da se obezbedi dalji rast životnog standarda građana. Vučić je ukazao da je dalji prioritet dalja izgradnja puteva i pruga, da sve što je već ugovoreno mora da se radi i završava na najkvalitetniji način. Tako je u razgovoru sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom rekao da će Srbija da završi gasovod do kraja godine.

Predsednik Srbije, prilikom predstavljanja mandatara, najavio je brojne projekte, između ostalog početak izgranje metroa u Beogradu, zatim nastavak izgradnje brze pruge Beograd-Niš-Preševo, pruge od Valjeva do crnogorske granice, završetak deonice auto-puta Miloš Veliki do Požege, otvaranje deonica Pojate-Kruševac. To su velike stvari”, istakao je on.

Vučić je istakao i da je Srbija prethodnih nekoliko godina u zdravstvo uložila mnogo više nego u prethodnih 40 ili 50 godina.

“Tu su evidentni rezultati, ali moraju da budu bolji”, rekao je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike