Kim Kardašijan platila kaznu veću od milion dolara, a istraga tek počinje

03.10.2022

14:01

0

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) optužila je Kim Kardašijan za reklamiranje EthereumMaka na njenom instagramu

Kim Kardašijan platila kaznu veću od milion dolara, a istraga tek počinje
kimkaradsijan kripto valute - Copyright Profimedia/Pixabay

Komisija za hartije od vrednosti tereti rijaliti zvezdu i preduzetnicu Kim Kardašijan da je navodno promovisala kriptovalute na svom Instagram nalogu, a da nije otkrila koliko je za to plaćena, niti da je za to plaćena, objavila je danas agencija.

Kardašijan je pristala da plati čak 1,26 miliona dolara kazne za namirenje optužbi i sarađivaće sa istragom SEC-a, saopštila je agencija, a prenose svetski mediji.

- Ovaj slučaj je podsetnik da, kada poznate ličnosti ili uticajni ljudi podržavaju investicione mogućnosti, uključujući hartije od vrednosti kripto imovine, to ne znači da su ti investicioni proizvodi pravi za sve investitore. Podstičemo investitore da razmotre potencijalne rizike i mogućnosti ulaganja u svetlu sopstvenih finansijskih ciljeva - rekao je predsednik SEC Gari Gensler u saopštenju, prenosi Blumberg.

Nije jedina...

Inače, Kim Kardašijan nalazi se među tri poznate ličnosti koje su pre godinu dana tužili investitori u kriptovalutu EthereumMax. Pored nje tu su i bokser Flojd Mejveder mlađi, košarkaš Pol Pirs ali i kreatori kriptovalute.

U pravnom postupku se navodi da su poznate ličnosti sarađivale sa EthereumMaxom kako bi na obmanjujući način promovisale i prodale kriptovalutu. EthereumMax negira ove navode.

Kako je preneo BBC, EthereumMax nema nikakvu pravnu ili poslovnu vezu sa posebnom Ethereum kriptovalutom. Grupna tužba glasi da je EthereumMax upravljao šemom "pump and dump“, gde se obmanjujući marketing koristi kako bi se naduvala cena imovine koja se zatim prodaje investitorima uz profit.

Profimedia
 

U žalbi podnetoj Centralnom okružnom sudu Kalifornije navodi se da su "izvršni radnici kompanije, sarađujući sa nekoliko promotera koji su slavne ličnosti“ dali "lažne ili obmanjujuće izjave investitorima o EthereumMax-u, putem reklama na društvenim mrežama i drugim promotivnim aktivnostima“.

Kao primer navodi se bivši NBA igrač Pol Pirs koji je promovisao EthereumMax u objavi na Twitter-u u maju 2021. godine, "hvaleći sposobnost EthereumMax-a da zarađuje za njega“.

"Marketinški i PR napori"

Bokser Flojd Mejveder je to uradio prilikom promocije boks meča, a rijaliti zvezda Kim Kardašijan, iskoristila je Instagram, gde je napisala: "Ovo nije finansijski savet, već deljenje onoga što mi prijatelji govore o tokenu EthereumMax.“ Neki su taj post označili kao možda najveću finansijsku promociju sa najvećim dosegom u istoriji. Kardašijan ima 250 miliona pratilaca na ovoj mreži.

S druge strane, EthereumMax je za BBC News naveo da im je namera da marketinški i PR napori "podstaknu ljude da istraže naš projekat… pre nego što donesu odluku“.

Ali takav pristup doveo je do povećanja vrednosti valute na preko 1.300 puta od svoje početne cene. Pre nego što je pala na "najniži nivo svih vremena“ nešto više od mesec dana nakon objave Kardašijan, kako se navodi u sudskom podnesku. To je omogućilo i tuženima da "pretvore“ EthereumMax tokene "za značajan profit“ dok su mnogi od onih koji su kupovali valutu tokom ovog perioda izgubili novac.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike