Mali: Aranžman sa MMF-om dodatni impuls reformama

26.09.2022

09:15

0

Autor: 24sedam

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u Srbiju 20. oktobra

Mali: Aranžman sa MMF-om dodatni impuls reformama
Siniša Mali - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi u Srbiju 20. oktobra i da će se tada sa tom međunarodnom finansijskom institucijom razgovarati o novom stend-baj aranžmanu, koji bi trebalo da pruži dodatni impuls reformama i sigurnosti ulaganja u Srbiji.

- Zadovoljni smo saradnjom sa MMF-om i potpuno je prirodno da je nastavimo, a jedan od potencijalnih načina je upravo stend-baj aranžman. Imajući u vidu situaciju u svetu, smatramo da bi to dalo dodatni impuls reformama u Srbiji i dozu sigurnosti, s obzirom na to da je, kada imate aranžman sa MMF-om, vaš kredibilitet i sigurnost po pitanju dolaska investicija mnogo veća - rekao je ministar gostujući na RTS-u.

Siniša Mali je naglasio da je za Srbiju aranžman sa MMF-om izuzetno važan, i podsetio da je sa tom finansijskom institucijom saradnja krenula 2015. godine, kao i da su nam pomogli da kroz dosadašnji reformski proces prođemo brzo i uspešno.

- Danas je Srbija primer uspešnosti reformi od 2014. do 2018. godine, kada smo završili tešku fiskalnu konsolidaciju. Nakon toga smo ušli u visoke stope privrednog rasta, još pre krize izazvane pandemijom - podsetio je Mali.

Prema njegovim rečima, sada bi mogli da povučemo mnogo povoljnija novčana sredstva, nego što bi to bio slučaj kada bi se zaduživali na finansijskom tržištu kapitala.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike