Šaljemo bagere sa srpskom zastavom u Bugarsku kako bi održali energetsku stabilnost! "Pokazali smo jedni drugima da smo iskreni prijatelji"

18.09.2022

12:51

0

Ministar Momirović je dodao da će Vlada Republike Srbije i MGSI nastaviti da daju stručnu podršku komšijama

Šaljemo bagere sa srpskom zastavom u Bugarsku kako bi održali energetsku stabilnost! "Pokazali smo jedni drugima da smo iskreni prijatelji"
1663496684142845_16144378091612984133cacak-tunel-laz-momirovic-obilazak-fotorina3-scaled-1_f - Copyright RINA

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović saopštio je da će u prvoj polovini naredne sedmice naši brodovi stići na prve kritične tačke u Bugarskoj, gde će se sa, našim prijateljima, krenuti sa interventnim bagerskim radovima. 

-Tokom naredne nedelje ćemo obići naše radnike u Bugarskoj kako bi na licu mesta proverili kako radovi napreduju, ali i pružili svu potrebnu podršku našim ljudima koje smo zbog urgentnosti situacije uputili u drugu zemlju kako bi uradili sve što je moguće da obezbedimo stabilnost srpske ekonomije. Imajući u vidu specifičnost posla koju srpska mehanizacija treba da uradi u Bugarskoj, kako bi se obezbedilo uredno dopremanje uglja u TENT, uvoz evrodizela, veštačkog đubriva, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda, ostvarena je puna saradnja sa nadležnim državnim organima u Bugarskoj i nadamo se da ćemo i dalje imati sjajnu interakciju u ostvarivanju zajedničkog cilja za čitavu Evropu – potpune plovnosti Dunavom, našim najznačajnijim plovnim koridorom”, izjavio je ministar Momirović.

Ministar Momirović je dodao da će Vlada Republike Srbije i MGSI nastaviti da daju stručnu podršku komšijama koje se, kao i nadležni u Srbiji, bore sa istorijskim niskim vodostajem reka i delimičnim ili potpunim prekidom rećnog saobraćaja.

-Konvoj tehničke mehanizacije pod sprskom zastavom u sredu je napustila vode Republike Srbije i u prvoj polovini naredne nedelje stiže na prvu poziciju za bagerovanje u Bugarskoj. U međuvremenu ekipa hidrografa iz Republike Srbije, koja je stigla u Bugarsku krajem prošle nedelje, izvršila je hidrografska batimetrijska merenja u cilju utvrđivanja tačnog stanja plovnog puta i planiranja bagerskih radova b- rekao je ministar Momirović.

Podsećamo da je u prethodnom periodu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisalo Sporazume sa resornim ministarstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, koji podrazumevaju zajedničke hidrotehničke i bagerske radove na uređenju kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu i Savi. Sporazum o načinu finansiranja i izrade projektno – tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole za Projekat „Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – Ušće Drine i Save potpisan je 9. septembra između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine, dok je Sporazuma o saradnji u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava između MGSI i Ministarstva transporta i komunikacija Republike Bugarske potpisan 3. septembra 2022. godine.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike