Bugarski politikolog: Nemačka industrijska veličina i sjaj nisu mogući vez ruskog goriva - Evropa je sebi pucala u stomak a ne u nogu

14.09.2022

20:37

0

"Nemački kapital nikada neće da oprosti Olafu Šolcu energetsku krizu"

Bugarski politikolog: Nemačka industrijska veličina i sjaj nisu mogući vez ruskog goriva - Evropa je sebi pucala u stomak a ne u nogu
Zastave Bugarske i Evropske unije - Copyright Pixabay

Trenutna situacija pokazuje da Evropa nije ujedinjena, a nacionalne evropske elite na različitim nivoima istupaju protiv američke hegemonije, iako su briselski funkcioneri kao što je Ursula fon der Lajen proamerički raspoloženi, izjavio je bugarski politikolog Valentin Vacev.

- Meni se čini da u Vašingtonu, ne bez osnova, na Evropu gledaju kao na svoje čedo – oni su ga finansirali, gajili kadrove, brinuli o njemu, formirali okruženje. Evropa je omiljeno dete američkog Stejt departmenta. Barem oni tako misle. Brisel je uslovna prestonica američke Evrope, i odatle, naravno, ukazuju kako i šta bi trebalo da bude, rekao je Vacev u intervjuu listu „Pogled info“.

Evropa je sebi pucala u stomak, a ne jednostavno u nogu, smatra on. Nemački kapital, po mišljenju eksperta, nikada neće da oprosti Olafu Šolcu energetsku krizu.

- Oni su lišili veliki nemački kapital jeftinog goriva. Nemačka industrijska veličina i sjaj nisu mogući vez ruskog goriva. Reč je o tome da se zatvaraju kompanije, i reč je o deindustrializaciji, naveo je ekspert.

Već se sada može reći da je reč o formiranju trougla: Moskva-Nju Delhi-Peking, koji označava kvalitetnu novu realnost i kraj unipolarnoj sveta, smatra Vacev.

- Kada Kina i Indija počnu da govore u isti glas, slažu se jedni sa drugima po nekim pitanjima, to znači da svet nije onaj isti kakav je bio ranije, to znači, da je nastupio početak kraja unipolarnog modela. Naravno, formiranju novog unipolarnog modela prethodi vojni period, koji će možda trajati oko deset godina i vodiće se ratovi. Međutim, miran sam i mislim da na evroazijskom kontinentu neće biti ratova, užasa i ludila, zaključio je bugarski ekspert.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike