Veliki rast deviznih rezervi: NBS sad ima 13,1 milijardu evra

09.09.2022

10:07

0

Autor: 24sedam

Devizne rezerve same centralne banke porasle za gotovo 800 miliona evra u avgustu

Veliki rast deviznih rezervi: NBS sad ima 13,1 milijardu evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta iznosile su 15,875 milijardi evra i bile su za 852,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je NBS.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve same NBS, tj. umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13,13 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 796,7 miliona evra.

Kupovina evra pojačala rezerve

Devizne rezerve su sada veće zbog aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu. Zadržavanje dinara da još ne ojača u odnosu na evro i svop operacije su donele 430 miliona evra a od priliva po osnovu prodaje deviznih hartija od vrednosti RS još 337 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 39 miliona evra, po osnovu donacija 37 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 23 miliona evra).

Efekat tržišnih faktora u avgustu bio je negativan u neto iznosu od 12,9 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 896 miliona evra i bio je za 168 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,24 milijarde evra.

Vrednost dinara prema evru u avgustu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao za 0,2 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu kupila 450 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 905 miliona evra, radi održavanja „relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“.

BONUIS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike