O švajcarskoj formuli danas kod Ane Brnabić: Penzioneri razgovaraju sa premijerkom

24.08.2022

07:11

0

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovaraće danas sa predstavnicima tri penzionerske organizacije o promeni švajcarske formule za obračun penzija, ali i nekim starim dugovima

O švajcarskoj formuli danas kod Ane Brnabić: Penzioneri razgovaraju sa premijerkom
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Udruženje sindikata penzionera Srbije, Savez penzionera Srbije i Sindikata penzionera "Nezavisnost" danas će razgovarati sa predsednicom tehničke vlade Anom Brnabić o statusu penzionera i potrebi da se promeni način usklađivanja penzija.

Penzioneri, u cilju poboljšanja svog finanijskog položaja, predlažu da se penzije u ovoj godini, počev od 1. novembra, vanredno koriguju za 24 odsto, a da se penzije za 2023. godinu povećaju za 19,3 odsto, saopštilo je Udruženje sindikata penzionera.

Predlažu da se promeni švajcarska formula po kojoj se usklađuju primanja najstarijih, i to tako da se udeo rasta zarada u ovoj formuli poveća na 90 odsto, a udeo rasta troškova života smanji na 10 odsto. Ova dva parametra sada u formuli za usklađivanje učestvuju sa po 50 odsto.

Penzioneri traže i da se radi poboljšanja statusa socijalno ugroženih i starijih od 65 godina, koji su bez ikakvih novčanih sredstava, kao i onih s najmanjim penzijama, pokrene izrada socijalnih karata da bi se utvrdila visina socijalne pomoći za njih.

- Insistiramo i na pronalaženju načina za vraćanje neisplaćenih delova penzija u periodu od 2014. do 2018. godine - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike