Rusija pregovara o kartici Mir i razvija platni sistem SPFS

20.08.2022

07:40

0

Azerbejdžan, Kina i Egipat... neke su od zemalja koje bi mogle da se nađu u novom platnom sistemu

Rusija pregovara o kartici Mir i razvija platni sistem SPFS
architecture-g78c1d8330_1280 - Copyright Pixabay

Rusija pregovara o korišćenju platne kartice Mir sa nekoliko zemalja, uključujući Azerbejdžan, Kinu i Egipat, i vidi potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT (SWIFT) na "sigurnije mehanizme zaštićene od spoljnih pritisaka", saopštio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Pankin u intervjuu za Tass.

- Nerazumno blokiranje svih ruskih kupaca od strane najvećih međunarodnih sistema plaćanja karticama povećalo je prioritet geografskog proširenja korišćenja Mir kartica. Aktivno radimo na tome - rekao je ruski diplomata.

Pankin je naveo da su „pregovori sa Azerbejdžanom, Bahreinom, Egiptom, Indijom, Kinom, Kubom, Mjanmarom, Nigerijom, Tajlandom i drugim zemljama su u različitim fazama“, prenosi agencija.
On je podsetio da se ruski platni sistem trenutno može koristiti u više zemalja i teritorija, kao što su, kako je precizirao, " Abhazija, Jermenija, Belorusija, Vijetnam, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turska, Uzbekistan, Južna Koreja i Južna Osetija".

Rusija vidi potrebu postepenog prelaska sa sistema međubankarskog plaćanja SVIFT na „sigurnije mehanizme“.

- Ovo je iznuđena, ali potpuno prirodna odluka u okruženju u kojem ruske banke i njihovi klijenti redovno nailaze na probleme sa rutinskim međunarodnim plaćanjem“ i da veruje da će neke druge zemlje biti zaintresovane za ovu inicijativu – kaže Pankin.

Ruske banke proterane su iz međunarodnog SVIFT sistema koji defakto kontrolišu SAD, i time je onemogućeno bilo kakvo plaćanje između ruskih kompanija i građana, ali i države (čak državnog duga) i zapadnog sveta.

Kao kontrasankcije Moskva je uivela da svi energenti koji se izvezu na Zapad moraju da se plate u rubljama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike