Gasprombanka i dalje nedodirljiva: EU skida još ruskih banaka sa SWIFT-a

04.05.2022

09:29

0

EU se zalaže za isključenje još dve ruske banke iz sistema međunarodnih transakcija

Gasprombanka i dalje nedodirljiva: EU skida još ruskih banaka sa SWIFT-a
gasprom - Copyright Profimedia

Evropska komisija je predložila da se iz SWIFT-a, globalnog sistema međubankarskih transakcija, pored „Sberbanke“, isključe i „Moskovska kreditna banka“ i „Ruska poljoprivredna banka“, izjavila su danas za Rojters dva izvora iz Evropske unije.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je najavila ranije danas u Evropskom parlamentu, predstavljajući šesti paket sankcija protiv Rusije, isključenje „Sberbanke“ iz SWIFT-a.

Jedan od Rojtersovih sagovornika kaže da novi paket predviđa sankcije protiv tri ruske banke koje će, ako predlog bude usvojen, biti isključene iz SWIFT-a, kako bi se otežale njihove transakcije s drugim zajmodavcima.

Komisija, međutim, nije predložila potpunu zabranu transakcija ili zamrzavanje njihovih sredstava, kako je to učinjeno prema nekim drugim ruskim bankama, uključujući i najveću - „VTB“, u okviru prethodne runde sankcija EU.

EK se takođe uzdržala o toga da predlog sankcija obuhvati i „Gasprombanku“, koja je ključna za izvršenje plaćanja za isporučeni gas.

Predlog novog paketa sankcija EU ne odnosi se na ruski gas, a da bi ga zapadne zemlje i firme plaćale moraju da u „Gasprombanci“ otvore račun u rubljama na koji će se konvertovati iznos iz dolara ili evra, pošto Moskva zahteva plaćanje samo u domaćoj valuti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike