U Srbiji je to Beograd, ali u Austriji u najvećim kirijama ne vodi glavni grad

16.08.2022

09:06

0

U Austriji prestonica nije najskuplja za iznajmljivanje stanova već je to poznati gradić na zapadu zemlje

U Srbiji je to Beograd, ali u Austriji u najvećim kirijama ne vodi glavni grad
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene kirija skočile su sa cenama nekretnina svuda u Evropi pa i u Austriji. Ali, analiza tamošnjeg zakupa nekretnina pokazuje da je najskuplji grad ne glavni grad dražve, Beč, već glavni grad pokrajine Tirol – Inzbruk.

U Inzbruku kirija se plaća u proseku 19,30 evra po kvadratnom metru, a u Beču "svega" 14,70 evra. To znači da bi za stan od 80 kvadrata u petom poo veličini gradu u Austriji, jednom od retkih velikih gradova u Alpima i čuvenom skijaškom centru, trebalo izdvojiti gotovo 1.550 evra, dok je u prestonici cena manja za čak 370 evra.

Istraživanje sajta Imovelt pokazuje da je Insbruk grad najskuplji, zatim sledi Salcburg, pa Dornbirn i Kicbil, te Feldkirh i Bregenc. Na šestom mestu je Kufštajn, a tek sedmi Beč.

Najjeftinije je u Austriji stan iznajmiti u Foitsbergu, u pokrajini Štajerskoj, gde kirija staje 7,20 evra po kvadratnom metru.

U Mocartovom Salcburgu kirija staje 16,90 evra po kvadratu, a u Dornbirnu i Kicbilu, još jednom skijaškom gradu, 15,70 evra.

Zapad Austrije je skup za stanovanje, što dokazuje činjenica da je devet od deset najskupljih opština u Tirolu, Salcburgu i Forarlbergu.

Ko želi povoljnije da stanuje mora odabrati istok Austrije. Tri najjeftinije opštine se nalaze u Štajerskoj.

Inače uobičajeno je u Evropi da je stanovanje u glavnim gradovima najskuplje, ali u Beču su kirije za 4,60 evra povoljnije nego u Inzbruku.

To znamo i u Srbiji, gde je prema podacima 4zida.rs, prosečna cena kirije za dvosoban stan u Beogradu 560 evra, dok je recimo u Nišu 268 evra.

Već na Zlatiboru, kao najtraženijoj turističkoj destinaciji, cena apartmana od samo 30 kvadrata je 250 evra mesečno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike