Najpovoljniji stan za studente: Garsonjere se mogu naći i za manje od 100 evra, ali sve zavisi od lokacije!

10.08.2022

05:35

0

Pretraživali smo sajtove za iznajmljivanje stanova, uz filtere: "do 300 evra", "namešten", "jednosoban", "garsonjera"...

Najpovoljniji stan za studente: Garsonjere se mogu naći i za manje od 100 evra, ali sve zavisi od lokacije!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Bliži se oktobar kada se većina studenata vraća u amfiteatre i za katedre, pa je potraga za stanom jedan od prioriteta u avgustu. S obzirom na to da su cene na tržištu nekretnina "otišle pod oblake", neće im biti lako. Istraživali smo cene na sajtovima na kojima su oglašeni stanovi za iznajmljivanje i analizirali koliko je novca potrebno da student pripremi pre nego što se, za ovu godinu, pozdravi sa morem, izlascima i provodom. 

Beograd - sve staje u 20 kvadrata

Odmah pri ulasku na svaki sajt podesili smo nekoliko ključnih filtera, onih koji će moći da zadovolje prosečan studentski džep: "do 300 evra", "jednosoban", "garsonjera", "namešten". Pretraga po ovakvim kriterijumima naizgled je delovala jednostavno, više od 100 stanova je bilo u ponudi, međutim...

Stanovi se ne nalaze u dobrom stanju, mahom su opremljeni veoma starim, pohabanim nameštajem. Lokacije koje su nam ponuđene su: Voždovac (Jajinci, Medak, Dušanovac, Braće Jerković, Vojvode Vlahović, Kumodraž), Palilula (Krnjača, Borča), Rakovica (Miljakovac, Vidikovac), Čukarica (Žarkovo, Cerak, Makiš), Zemun (Altina, Stari Grad, Batajnica), Mirijevo, Kaluđerica, Kotež. 

Najčešće su to stambeni prostori od četrdesetak kvadrata (najkomfornija varijanta), mada u centru Beograda može da se pronađe garsonjera po ceni od "samo" 290 evra. Dok je, recimo, cena garsonjere kod Fakulteta organizacionih nauka 300 evra. Svaka od garsonjera na koju smo naleteli, ne samo da nema komfor, već se kosi i sa zakonima humanih uslova za život i funkcionisanje. Neretko se u 20 kvadrata nalazi kuhinja, krevet, sto za ručavanje, za kojim bi trebalo i da se provode sve one noći uz knjigu, kupatilo koje često ne liči na to, ormar koji zauzme bar 10 kvadrata i to je sve. 

O Novom Beogradu veoma je nezahvalno diskutovati... Stanove do 300 evra je skoro nemoguće pronaći, a kada to uspete, zaboleće vas glava od cene mesečnih režija jer iznose nekad i do polovine cene kirije. Nameštaj u njima veoma je dotrajao, o higijeni prostorija ne bismo sudili na osnovu fotografija. Ipak, ono što novobeogradsku ponudu uvek gura u prvi plan, svakako je saobraćajna povezanost sa ostalim delovima grada. 

Nije nemoguće pronaći stan od, recimo, 200-250 evra, opremljen tako da može zadovoljiti osnovne potrebe jednog studenta. Takvi su recimo oni koji su u kućama u Kotežu, Kaluđerici, Malom i Velikom Mokrom Lugu, Altini. 

Printscreen/ Youtube
 

Garsonjere u Borči nekako su bile među realnijom ponudom: 25 metara kvadratnih za 140 evra, ali vlasnici su uglavnom tražili po dve kirije depozita, što bi značilo da vas memljiva garsonjera iza Krnjače, može stajati 420 evra - bez režija!

Kada je reč o mesečnim troškovima izvan kirije, oni se razlikuju od opštine do opštine, u zavisnosti od zone, načina grejanja, korišćenja internet usluga i kablovske televizije. Postoje i oni oglašivači koji su tražili da najam bude u trajanju od minimum šest meseci, što iziskuje potpisivanje ugovora između dveju strana. 

Plus provizija za agenciju

Takođe, veoma je važno da napomenemo da imate dve opcije: rentiranje stana od vlasnika ili preko agencije. U drugom slučaju, skoro svaka agencija traži 50 odsto od cene zakupnine prilikom zakupa. Naravno, ne smemo ni da zaboravimo da kod svakog iznajmljivanja stana, osim tekuće kirije morate ostaviti i depozit u visini kirije. Ima i onih stanodavaca koji traže depozit u iznosu od dva ili više mesečna najma. 

Podvukosmo crtu - stanovi u Beogradu su preskupi! Računica je varijabilna, ali jednostavna - za dolazak na studije u Beograd, u uslovima privatnih smeštaja, studentima je potrebno minimum 500 evra. U ove troškove nismo uračunali hranu, prevoz, troškove studiranja ili ne daj bože, opciju da ste na samofinansiranju. 

FOTO TANJUG/ GRAD NOVI SAD/ Aleksandar Vasilic
 

Kragujevac, Novi Sad, Niš - može i za 80 evra

Slična situacija je i u drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji. Stanove u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu tražili smo pod istim kriterijumima. Tako u srpskoj Atini studenti mogu pronaći garsonjere od 10 ili 15 kvadrata za 120-130 evra, dok stanovi od 40 kvadrata mogu koštati između 250 i 300 evra. 

Kragujevac je imao drugačiju ponudu nego prethodna dva grada koja su bila pod našom lupom. Tako u ovom gradu cene uglavnom ne prelaze 200 evra, za kvadraturu koju smo mi tražili. Cene garsonjera imaju najširi dijapazon, pa tako se za neke traži 110 evra, a za druge, recimo, 170. Stanovi se mogu pronaći po ceni od 180 do 200 evra, a oni koji su skuplji i dolaze do našeg finansijskog maksimuma, većina ima i do 80 kvadrata i lepo su uređeni.

U Nišu je cena najma garsonjere od 15 kvadrata iznosila 80 evra, a stanovi od 30 do 40 metara kvadratnih, od 140 do 250 evra. Tako da se može reći da Niš parira i Novom Sadu i glavnom gradu Srbije. Osim u cenama, sličnosti postoje i u opremljenosti stanova - dotrajao i stariji nameštaj dominira ponudom. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike