Tabakovićeva oštro o poskupljenju osiguranja od auto-odgovornosti: Ako neko misli da će NBS to ćutke da posmatra, vara se!

11.08.2022

14:01

0

Autor: R.M.

Guvernerka kaže da nije bilo potrebe za dizanjem cene

Tabakovićeva oštro o poskupljenju osiguranja od auto-odgovornosti: Ako neko misli da će NBS to ćutke da posmatra, vara se!
Guverneka NBS Jorgovanka Tabaković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kritikovala je danas Udruženje osiguravača Srbije zbog podizanja cene obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti.

Ona je rekla da indeks učešća te premije u inflaciji nije ni malo beznačajan, i da povećanje obaveznog osiguranja korisnika motornih vozila od štete pričinjene trećim licima diže ukupnu inflaciju za 0,13 procentna poena.

- Ako neko misli da će NBS to ćutke da posmatra, vara se! - rekla je ona.

24sedam/Katarina Mihajlović
Jorgovanka Tabaković

Na pitanje 24sedam da li će premije osiguranja od auto-odgovornosti biti vraćene na nivo pre poskupljenje, guvernerka je odgovorila da "NBS prvo nešto uradi pa saopštava".

- Samo kažem da je to nedopustivo s obzirom na uticaj na inflaciju i zbog toga što je reč o obaveznom osiguranju, a nije se moglo bez regulatora ići u jednu takvu odluku. A mi je svakako ne bi odobrili. Prema našim podacima, a vrlo ozbiljno pratimo, postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete. Nije bilo potrebe da se za tim posegne - izjavila je ona.

Tabakovićeva je na pitanje 24sedam koja su joj očekivanja da li će doći do povećanje inflacije izjavila da će o tome biti reči u sredu.

- Mi pravimo svoje projekcije na osnovu modela koje imamo i specifičnosti koje Srbija ima. I iznećemo ih u sredu. Ja sam zaista uverena da ćemo mi i ovu krizu, za razliku od drugih koje smo uvek dočekivali spremno, spremnije i dočekati i spremnije prebroditi - rekla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike