Evropska centralna banka razmatra da podigne kamatnu stopu i za 0,5 odsto

19.07.2022

10:01

0

ECB će u četvrtak obelodaniti za koliko će povećati referentnu kamatu

Evropska centralna banka razmatra da podigne kamatnu stopu i za 0,5 odsto
Copyright Pixabay

Kreatori politike Evropske centralne banke raspravljaće o tome da li će povećati kamatne stope za više od očekivanih 50 baznih bodova na svom sastanku u četvrtak ove nedelje, kako bi ukrotili rekordno visoku inflaciju, rekla su Rojtersu dva izvora direktno upoznata sa situacijom.

Kako su naveli, u ECB takođe pokušavaju da postignu dogovor o pružanju pomoći zaduženim zemljama, poput Italije, na tržištu obveznica, pod uslovom da se pridržavaju pravila Evropske komisije o reformama i finansijskoj disciplini.

Izvori, koji su želeli da ostanu anonimni, naglasili su da je rasprava o tome da li stope povećati za 25 ili 50 baznih bodova još uvijek otvorena. Druge velike centralne banke dosta više podižu stope, za 75 ili čak 100 baznih bodova, kako bi obuzdale sve veću inflaciju, povećavajući pritisak na ECB da i ona uradi slično.

Ipak, preteća recesija u evrozoni učinila je neke guvernere opreznijim u pogledu gušenja rasta. Iz ECB su odbili da komentirišu ove navode, navodeći kao razlog "period ćutanja" pred sastanak.

Evro je u utorak ojačao nakon što je Rojters prvi objavio da se raspravlja o povećanju za 50 baznih bodova, a poslednji je put porastao za 0,9 odsto u odnosu na dolar na 1,0232 dolara. Prinosi na državne obveznice evrozone takođe su porasli, pri čemu nemačka dvogodišnja referentna vrednost sada iznosi 1,329 odsto.

ECB je 9. juna nakon svog poslednjeg sastanka rekla da će postepeno povećavati kamatne stope, verovatno za 25 baznih bodova u julu, a veći pomak je moguć u septembru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike