Zgroženi zbog napada na Abea: Svetski lideri reagovali na atentat na bivšeg japanskog premijera

08.07.2022

08:24

0

Autor: 24sedam

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas bivši premijer u teškom stanju i da će vlada razmotriti kako dalje da reaguje, a stigle su i prve rekacije iz sveta

Zgroženi zbog napada na Abea: Svetski lideri reagovali na atentat na bivšeg japanskog premijera
profimedia-0187123430 - Copyright Profimedia

Nekadašnji premijer Japana Šinzo Abe (67) držao je govor tokom kampanje za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, kada ga je iz vatrenog oružja ranio u gradu Nara naoružani napadač Tecuja Jamagami (41), koji je uhapšen na licu mesta.

Na Abea su ispaljena dva metka, a drugi hitac pogodio ga je u leđa, nakon čega se srušio na zemlju.

Bivši japanski premijer ne pokazuje nikakve znake vitalnih funkcija nakon što je ranjen, rekao je lokalni zvaničnik za vanredne situacije, a prenosi Kjodo.

AP Photo/Eugene Hoshiko, File
Šinzo Abe

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas bivši premijer u teškom stanju i da će vlada razmotriti kako dalje da reaguje, nakon što prvo sagleda situaciju.

- Želim da verujem da je postojao odgovarajući nivo bezbednosti, ali utvrđivanje toga će biti deo istrage - saopštio je Kišida, koji je prekinuo predizbornu kampanju nakon današnjeg atentata na Abea, preneo je Rojters.

Kišida je zatražio od svih članova svog kabineta da se hitno vrate u Tokio.

Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
Fumio Kišida

Japanski premijer je rekao da o rasporedu izbora još nije odlučeno i da "sada nije vreme da se razgovara kakve će političke implikacije imati atentat na Abea".

On je osudio napad na bivšeg premijera i naveo da se moli od srca da Abe preživi ovo iskušenje, navodi Rojters.

Nobuo Kiši, ministar odbrane u japanskoj vladi, saopštio je da je reč o neoprostivom činu, bez obzira na motivaciju napadača.

Reakcije svetskih lidera

Prvi od svestkih lidera koji se ovim povodom oglasio je britanski premijer Boris Džonson, koji je izjavio da je krajnje zgrožen i tužan zbog, kako je naveo, "odvratnog napada” na bivšeg premijera Japana Šinza Abea.

 

 

- Moje misli su sa njegovom porodicom i bližnjima - napisao je Džonson na Tviteru.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg duboko je šokiran zbog "gnusnog" napada na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Stoltenberg je na Tviteru poručio da je NATO uz narod "našeg bliskog partnera" Japana i premijera Fumia Kišidu.

 

 

- Duboko sam šokrian zbog gnusnog pucanja na Šinza Abea dok se obraćao biračima. Moje misli su sa njim i njegovom porodicom - poručio je Stoltenberg.

I Kina je šokirana zbog napada na bivšeg japanskog premijera, izražava podršku njegovoj porodici i nada se da će se uskoro oporaviti, izjavio je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare u Pekingu.

- Bili smo veoma iznenađeni kada smo čuli za incident. Zabrinuti smo zbog razvoja situacije - naveo je novinarima Džao Liđijan, prenosi Kjodo.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je danas da je šokiran i tužan zbog "kukavičkog napada" na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea i poručio da je EU uz narod Japana i japanskog premijera Fumia Kišidu u ovim teškim trenucuma.

 

 

- Šokiran i rastužen zbog kukavičkog napada na Šinza Abea dok je obavljao službene dužnosti - naveo je Mišel na Tviteru.

On je Abea opisao kao iskrenog prijatelja i žestokog branioca multilateralnog poretka i demokratskih vrednosti.

Oglasila se i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je na Tviteru poručila "dragom Abeu" da "ostane jak".

- Naše misli i molitve su sa vašom porodicom i narodom Japana - navela je Fon der Lajen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike