Vrednost mineralnih sirovina u Srbiji oko 200 milijardi dolara

19.01.2021

11:38 >> 11:40

0

Glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima je da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode, izjavila je ministarka r

Vrednost mineralnih sirovina u Srbiji oko 200 milijardi dolara
Copyright Pixabay/24ox24

Vrednost potvrđenih rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je blizu 200 milijardi dolara i zadatak države je da stvori uslove da se rudarstvo razvija, ali ono što tražimo, to je da država i građani imaju korist od toga, kroz zdravu životnu sredinu, veće prihode, zaposlenost i kvalitetne investicije, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je gostujući na TV Hepi ocenila da je glavni cilj izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima da se ova oblast razvija, a da država od toga ima veće prihode, i da se u rudarstvo privuku kvalitetne investicije.

Prema njenim rečima, kroz izmene Zakona vodiće se računa o mineralnom bogatstvu Srbije i omogućiti da svi postupci budu pregledni i efikasni i da se spreči svaki vid zloupotreba.

Ministarka najavila uvođenje e-rudarstva kako bismo imali efikasnije i jednostavnije procedure; TANJUG /MRE/ ZORAN PETROVIC

– Želimo da stvorimo uslove da se rudarstvo razvija i zbog toga uvodimo e-rudarstvo kako bismo imali efikasnije i jednostavnije procedure. Ali, želimo da niko ne bude povlašćen ako hoće da istražuje i da posle eksploatiše neku rudu, i zbog toga ćemo predložiti se da skrati trajanje istražnih prava, a ne da neko to radi osam ili devet godina i da okupira određeni prostor – rekla je ona.

Kako je navela, sada postoje naknade koje se plaćaju ministarstvu po metru kvadratnom ali da država od toga danas ima malo novca.

Pročitajte još

– U redu je da dolaze investitori i da istražuju, ali država mora imati korist od svega toga i mnogo veće prihode – rekla je Mihajlović.

Dodala je da će se izmena zakona odnositi i na eksploataciju strateških mineralnih sirovina za šta će Vlada Srbije ubuduće postupak sprovoditi u skladu sa Zakonom o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama.

Ministarka je naglasila da će se time više voditi više računa o mineralnom bogatstvu Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike