Poznato koliko će nas od danas koštati gorivo

01.07.2022

12:30

0

Autor: S. G.

I u toku jula imaćemo usklađivanje cena svakog petka

Poznato koliko će nas od danas koštati gorivo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata, kao što je 24sedam prvi objavio, juče je produžena i važiće do kraja jula, a prema njoj će se svakog petka raditi novi presek cena goriva u Srbiji.

Tako će od danas benzin BMB95 u maloprodaji najviše koštati 205 dinara za litar, a evrodizel 218 dinara. Prošle nedelje je BMB95 koštao 201 dinar, a litar evrodizela 212 dinara, tako da je gorivo poskupelo.

Pored toga što je produžila ovu uredbu, Vlada Srbije je juče ponovo smanjila akcizu na gorivo, za zakonski maksimalno dozvoljenih 20 odsto. To znači da će ona biti kao što je bila od 11. marta do 28. aprila, odnosno 46,27 dinara po litru bezolovnog benzina i 47,58 dinara za evrodizel, oko 12 dinara manje od regularne akcize od 57,84 i 59,48 dinara.

Inače, maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Što se tiče kretanja cene nafte na svetskim berzama, ona je sa gotovo 124 dolara za barel 8. juna pala na oko 110 dolara krajem meseca. Na tom nivou je i danas, uz jedan izlet do 118 dolara prošlog četvrtka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike