Nafta raste treći dan zaredom: Brent preskočio 116 dolara

28.06.2022

09:10

0

Cene nafte su porasle danas treću trgovinsku sesiju uzastopno zbog neizvesnosti vezanih za globalnu proizvodnju, koje prete da dodatno zaoštre tržišnu ponudu

Nafta raste treći dan zaredom: Brent preskočio 116 dolara
Pixabay

Članice naftne alijanse OPEK+ treba da se sastanu ove nedelje radi razgovora i razmatranja situacije sa snabdevanjem naftom, problema zbog kojeg je nestabilna cena.

Cena severnomorske nafte brent porasla je za 1,18 posto na 116,5 dolara po barelu, na jutarnjem trgovanju do 7:41 časova po našem vremenu, a američka nafta WTI je ojačala za 1,02 procenta na 110,8 dolara za barel, prema podacima sa portala Oilprice.

Snabdevanje tržišta je problematično jer pored geopolitičkih pproblema na relaciji SAD i EZ protiv Rusije, kao i SAD sa Iranom, i Libija ima sve više problema sa izvozom "crnog zlata" zbog pogoršanja političke krize. Na sve to antivladini protesti u Ekvadoru prete da obustave proizvodnju u toj bivšoj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi "Blumberg".

Tržište kao struna

Bilo kakav prekid isporuka mogao bi da se poput koncentričnih krugova proširi globalnim tržištem nafte, koje je pod pritiskom jake tražnje podstaknute ekonomskim oporavkom i sputanih trgovinskih tokova iz Rusije nakon njenog napada na Ukrajinu.

Neke članice grupe OPEK+, koju čine zemlje OPEK-a i njihovi saveznici predvođeni Rusijom, ne uspevaju da ispune svoje proizvodne kvote za ovu godinu iako usu obećale povećanje proizvodnje , što pogoršava situaciju na tržištu.

Izgledi za dodatnim povećanjem ponude dva ključna proizvođača u OPEK-u, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, takođe su ograničeni pošto oni već rade pri maksimumu kapaciteta.

Francuski predsednik Emanuel Makron preneo je američkom kolegi Džozefu Bajdenu razgovor koji je vodio sa vladarom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom, koji ga je informisao da Emirati i Saudijska Arabija već pumpaju skoro onoliko nafte koliko mogu.

Ministri zemalja članica OPEK+ okupiće se u četvrtak.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti