U dobrovoljne penzijske fondove uplaćuje 9,5 odsto radnika

16.06.2022

14:33

0

Oni su na računima u proseku imali po nešto više od 257.000 dinara, pokazuje izveštaj NBS

U dobrovoljne penzijske fondove uplaćuje 9,5 odsto radnika
Copyright Ilustracija/Pixabay/24sedam

Na kraju prvog ovogodišnjeg tromesečja u dobrovoljne penzijske fondove uplaćivalo je 211.888 ljudi, što znači da njihovo učešće u ukupnom broju zaposlenih iznosi 9,5 odsto, pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru dobrovoljnih penzijskih fondova za prvi kvartal.

Oni su na računima u proseku imali po nešto više od 257.000 dinara, a iz NBS objašnjavaju da iznos akumuliranih sredstava na računu zavisi od visine uplata, prinosa koje ostvaruju fondovi, visine naknada i dužine perioda akumulacije sredstava.

Najviše uplata poslodavaca

Shodno tome se sa povećanjem iznosa doprinosa i perioda akumulacije sredstava, uz prinose koje ostvaruju fondovi, povećava i iznos prosečnih sredstava na individualnim računima članova dobrovoljnih penzijskih fondova.

Od ukupnih uplata u fondove, 45 odsto se odnosilo na individualne uplate, 32,5 odsto na uplate poslodavaca koji svojim radnicima uplaćuju doprinose, a 22,5 odsto na uplate preko penzijskih planova.

U izveštaju NBS se takođe navodi da iako u ove fondove najviše uplaćuju poslodavci za svoje zaposlene, primetan je i rast individualnih uplata doprinosa.

Članovi prosečno stari 47 godina

Kada je reč o strukturi korisnika po polu, godinama i iznosu sredstava ona se nije bitno promenila u odnosu na prethodne periode pa su i početkom ove godine većinu korisnika činili muškarci, 56,3 odsto. Prosečna starost članova dobrovoljnih penzijskih fondova krajem marta je iznosila oko 47 godina, a najviše njih je imalo između 40 i 60 godina.

Nije se promenila ni struktura ulaganja imovine fondova pa su najveći udeo imale državne obveznice, koje su činile 77,4 odsto ukupne imovine. Sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 8,6 odsto, a akcije 13,9 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike