Dočekali i taj dan: Danas počinje isplata akontacija za otetu imovinu

31.03.2022

07:41

0

Obeštećenja za nezakonitu oduzetu imovinu posle Drugog svetskog rata u postupku restitucije počinju da se isplaćuju danas

Dočekali i taj dan: Danas počinje isplata akontacija za otetu imovinu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Isplata akontacije obeštećenja u novcu starim vlasnicima imovine koju im je komunistička vlast oduzela nakon Drugog svetskog rata počinje danas.

Isplata se obavlja na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja koje je donela Agencija za restituciju.

Tzv. stari vlasnici će danas dobiti akontaciju u visini od 10 odsto od ukupnog iznosa koji treba da im bude isplaćen.
Ako je iznos ukupnog obeštećenja manji od 1.000 evra, on će biti isplaćen u celosti. Direktor Agencije, Strahinja Sekulić kaže da takvih slučajeva ima 950.

Isplata obeštećenja se obavlja u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Prema Sekulićevim rečima planirano je da se ove godine isplati 5.638.000 evra, dok drugi deo koji se odnosi na ovu godinu a reč je o državnim obveznicama iznosi 61.880.000 evra i dospevaće u periodu od pet, 10 i 12 godina.

Sekulić je rekao da će isplata po obveznicama biti u januaru sledeće godine i da će se u narednih sest do sedam godina, za koliko bi restitucija trebalo da se završi, držati ritam od jedne godišnje isplate u obveznicama i jedne akontacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike