U Davosu sastanak „druge lige“: Ukrajina i inflacija glavne teme

23.05.2022

08:27

0

Ukrajinska kriza dominiraće kao tema na još jednom svetskom skupu ali na ovom koji počinje danas u Davosu, gledaće se više iz ekonomskog ugla

U Davosu sastanak „druge lige“: Ukrajina i inflacija glavne teme
Tan2022-5-23_9405355_0 - Copyright AP Photo/Markus Schriber

U švajcarskom skijaškom centru Davos, nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom koronavirusa, počinje danas Svetski ekonomski forum (WEF).

Na četvorednovnom skupu će jedna od glavnih tema biti Ukrajina, ali radni naziv „Istorija na prekretnici“ opravdavaju i teme posledica pandemije, divljanje inflacije i , pad berzi.

Ne samo da je drugačiji globalni ekonomski i geopolitički ambijent u kojem se održava skup, već su i vremenski uslovi promenjeni. Umesto uobičajenog snega i oštrog januarskog vazduha, majski Davos prati kiša, pa je WEF u pakete dobrodošlice za učesnike uključio kišobrane umesto krampona, prenosi "Blumberg".

Nedostaju najveći

Lista gostiju je takođe kraća za više stotina imena, a upadljivo je odsustvo mnogih titana iz sveta finansija, poput šefova „Goldman Saksa“, „JP Morgan Čejsa“, „Blekroka“, a izostao je i kontingent ruskih superbogataša, od kojih su neki, koji su prisustvovali forumu 2020, sada pod sankcijama. Njujorška agencija napominje da je odustno i mnogo poslovnih magnata iz Kine.

Osim ukrajinske krize, oporavak nakon pandemije, borba s klimatskim promenama, budućnost rada, korišćenje novih tehnologija su među temama o kojima će se razgovarati u Davosu.

Na poslovnom planu, diskusije na WEF-u će se verovatno fokusirati na pogoršanje situacije na finansijskim tržištima i pogoršanje globalne ekonomije.

Učesnicima WEF-a će se, kako navodi Rojters, putem video linka obratiti ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a među govornicima su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, nemački kancelar Olaf Šolc i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Uprkos svemu, očekuje se da će skup privući oko 2.000 posetilaca. Među njima će biti i oko 90 bogataša sa "Blumbergove" liste milijardera, uključujući filantrope Bila Gejtsa i Džordža Soroša, mogula hedž fondova Reja Dalija i Indijca Gautama Adanija, koji je ove godine usled naglog skoka ličnog bogatstva postao šesta najbogatija osoba na svetu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tan jug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike