Rekord i u Britaniji: Inflacija skočila na devet odsto u aprilu

18.05.2022

09:40

0

Potrošačke cene su na mesečnom nivou porasle za 2,5 procenata

Rekord i u Britaniji: Inflacija skočila na devet odsto u aprilu
Pixabay

Inflacija u Velikoj Britaniji je u aprilu skočila na 40-godišnji rekord od devet odsto na godišnjem nivou, podstaknuta rastom cena hrane i energije, prema današnjim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Potrošačke cene u Ujedinjenom Kraljevstvu su na mesečnom nivou porasle za 2,5 procenata.

Oba podatka su neznatno bolja od očekivanja analitičara, koji su u anketi Rojtersa predviđali da će potrošačke cene u aprilu zabeležiti mesečni rast od 2,6 posto, a na godišnjem nivou rast od 9,1 procenat.

Aprilska inflacija je najveća ikada od 1989. godine kada je počela da se vodi ta evidencija u sadašnjoj formi, i oborila je dosadašnju međugodišnju rekordnu stopu od 8,4 odsto iz marta 1992, a takođe je znato napredovala sa nivoa od sedam odsto zabeleženih u martu ove godine.

Britanski energetski regulator Ofgem je od 1. aprila podigao cenu energije za domaćinstva za 54 procenta nakon oštrog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu.

Ofgem nije isključio moguće dalje periodično povećanje cena struje ove godine.

Banka Engleske je povećala referentnu kamatu na četiri uzastopna sastanka, podižući cenu zaduživanja sa istorijskog minimuma od 0,1 posto iz perioda pandemije na 13-godišnji maksimum od jedan odsto u nastojanju da obuzda divlji rast inflacije, a da ne ugrozi ekonomsku rast.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug