"Struja mora da poskupi, samo se još ne zna kada i koliko"

10.05.2022

11:39

0

Poskupljenje mora da bude održivo, istakla je ministarka energetike

"Struja mora da poskupi, samo se još ne zna kada i koliko"
Profimedia/Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da struja u Srbiji mora da poskupi, ali da se još ne zna kada će to biti, ni koliko će tačno poskupljenje iznositi.

Ona je za Tanjug uoči međunarodne konferencije "Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza" izjavila da je mišljenje ministarstva koje vodi da bi poskupljenje trebalo da usledi što pre.

Kada je reč o procentu poskupljenja navela je da njega ne određuje Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) već Agencija za energetiku, ali kako je rekla, poskupljenje mora da bude održivo.

Istakla je i da je neophodno da se struja štedi i da je MRE u tom smislu u poslednje dve godine radilo na projektu energetske efikasnosti upravo da bi se uštedela električna energija.

Mihajlović je naglasila da jeftine energije odavno nema ali da su se stvari u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer je poskupela i nafta i naftni derivati, te gas i ugalj, a potpuno je i matematički i finansijski jasno da mora da poskupi i struja.

- To je neophodno i kako bismo se spremili za sledeću zimu a drugi razlog jeste i što se Elektroprivredom Srbije kao najvažnjijim preduzećem u proteklih šest godina rukovodilo katastrofalno a EPS mora iz ove krize da izađe ne na kolenima već na nogama - naglasila je ministarka.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti