Cena nafte i benzina od večeras ide u rikverc: Točićete gorivo niže za 10 dinara

06.05.2022

17:10

0

Autor: 24sedam

Cena nafte i benzina od večeras ide u rikverc: Točićete gorivo niže za 10 dinara
pumpa gorivo evri a profimedia 0197010528 - Copyright 24sedam/Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao tokom obraćanja naciji da će od večeras cena goriva u Srbiji "ići u rikverc", odnosno da će od 20 časova biti 10 dinara jeftinije.

- Imamo oko 800.000 tona nafte na godišnjem nivou, eksploataciona prava pripadaju NIS, većinski vlasnik Gaspromnjeft. Zato sam tražio od predstavnika ruske kompanije da spuste cene nafte i dizela i benzina, zato što su polazili od cene na međunarodnom tržištu. Sada sam ih zamolio da 20 odsto nafte koriste je iz Srbije i da je fer da cena bude niža. Ne koristim kao razlog da bih napao nekoga jer njegova zemlja nije u dobroj poziciji već je racionalan  - rekao je Vučić.

- Od večeras cene nafte i benzina idu u rikverc . Biće cene niže za 10 dinara - dizel će biti 197 dinara - rekao je Vučić.

Pexels
 

Čekamo šesti paket sankcija, što se tiče nafte da vidimo kako to utiče na treće zemlje, rekao je Vučić. 

- Šta god da bude naftu moramo da obezbedimo, razgovaramo o proširenju našeg skladišta. To je 200.ooo tona. To nam je dovoljno za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina. Razgovaramo sa firmama da nam brzo izgrade ta skladišta - rekao je on.

Što se tiče gasa, krećemo u razgovore sa Gasporomom. 100 odsto smo zavisni od ruskog gasa. Realno je da ćemo biti u naredne dve godine biti i dalje. Dobro je da imamo diversifikaciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike