Šta nas čeka na pumpama posle 1. maja: Ukida se "zamrzavanje" cene derivata?

28.04.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte prestaje da važi za dva dana, odnosno 30. aprila

Šta nas čeka na pumpama posle 1. maja: Ukida se "zamrzavanje" cene derivata?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Maksimalne cene goriva na srpskim pumpama, određene Uredbom o ograničenju visine cena derivata nafte, već dve nedelje "zakucane“ su na istom nivou. Tako benzin BMB 95 košta najviše 174,1 dinar za litar, a evrodizel 196,3 dinara.

Međutim, po svemu sudeći, to će se uskoro promeniti, jer Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte prestaje da važi za dva dana, odnosno 30. aprila. Kako se očekuje, Vlada Srbije će danas na sednici odlučiti da li će ovu postojeću uredbu produžiti za još neki period ili će ona prestati da važi.

Ključan sastanak sa naftašima

Po onome što se može čuti među domaćim privrednicima i naftašima, postoje vrlo verovatne indicije da postojeća uredba neće biti produžena, ili barem ne u ovom obliku.

Kako saznajemo, Vlada Srbije sastaje se danas sa predstavnicima privatnih naftnih kompanija kako bi našli rešenje za održivu cenu derivata u maloprodaji, kako firme ne bi bile na gubitku, a građani ne bi plaćali skuplje nego što je to neophodno.

- Postojeće rešenje nije održivo jer su se za ova dva meseca nagomilali gubici naftnih kompanija i benzinskih stanica zato što sa pet dinara marže niko ne može pozitivno da posluje, pa čak ni NIS. Sa aktuelnom cenom nafte na svetskim berzama, cena derivata u Srbiji trebalo bi da padne, jer su ove cene goriva formirane kada je nafta bila daleko skuplja – ističe sagovornik 24sedam iz jedne od manjih naftnih firmi koje ovde posluju.

Jedini problem u toj kalkulaciji je, dodaje on, to što na cenu derivata po naftnoj formuli utiče i vrednost dolara, a on je drastično ojačao u poslednjih nekoliko nedelja.

Profimedia
I dolar određuje cenu derivata....

Naime, dolar je za mesec dana porastao pet odsto u odnosu na evro, pa je juče EU valuta vredela 1,05 dolara. S druge strane, cene nafte su se početkom ove nedelje oporavile nakon oštrog pada, a sve iz straha da će nastavak korona lokdauna u Kini nagristi potražnju, ali i zbog jačanja američkog dolara.

Evropska nafta brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) trguje se trenutno po ceni od 103,4 dolara za barel, prema poslednjim raspoloživim podacima sa portala oilprice.com, a cena američke WTI nafte je porasla na 99,99 dolara po barelu.

Podsetimo, prema Uredbi Vlade Srbije o ograničenju cena derivata, cene se u maloprodaji formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih pumpi fiksirana na šest dinara po litru goriva.

Takođe, uz nedeljno usklađivanje cene, Vlada Srbije je od 10. marta privremeno smanjila i akcizu na goriva za maksimalnih 20 odsto, koliko dozvoljava zakon.

Zašto nafta "divlja"

Na tržištu nafte vlada velika volatilnost u ceni otkako je Rusija napala Ukrajinu krajem februara. Odluka SAD i njenih saveznika da puste u promet naftu iz strateških rezervi kako bi "ukrotili" rast cena goriva, zajedno sa ponovnim izbijanjem kovid epidemije u Kini, imali su znatan uticaj na kretanje cene u poslednjih nekoliko nedelja.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navela je da su članice naftne alijanse OPEK+ povećale ponudu prošlog meseca za samo 10 odsto od ukupno obećanog povećanja količina za 400.000 barela dnevno.

Takođe, ova agencija je smanjila prognozu rasta globalne potražnje za "crnim zlatom“ u ovoj godini, prenosi Blumberg, i to za 260.000 barela dnevno, odnosno na 1,9 miliona barela zbog kineskih korona mera ograničenja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike