Fiksan rok za eFiskalizaciju: Nema pomeranja početka, kontrole već od 1. maja

08.04.2022

09:22

0

Produžetka roka za eFiskalizaciju neće biti uprkos „šuškanjima“ u javnosti

Fiksan rok za eFiskalizaciju: Nema pomeranja početka, kontrole već od 1. maja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Elektronska fiskalizacija po novom sistemu kreće od 1. maja i neće biti pomeranja roka, kao što neodgovorni pojedinci govore u javnosti, poručio je ministar finansija Siniša Mali.

- Produženja roka neće biti. Ostaje kraj meseca. Ovo govorim upravo zato što su se pojavile razne izjave neformalnih interesnih grupa da će biti produženja roka za efiskalizaciju. Veoma jasno, produženja roka neće biti - poručio je Mali.

Ministar je rekao, nakon obilaska „Lidl“ prodavnice na beogradskom Vidikovcu koja je prešla na novi model eFiskalizacije, da je do sada na novu fiskalizaciju prešlo 138.000 privrednih subjekata, sa 200.000 naplatnih mesta.

Direktora Poreske uprave Dragana Marković je rekla da dnevno u Poresku već sada preko novog sistema stiže oko milion računa, kao i da će ubrzo taj broj biti mnogo veći.

Takođe, najavili su da već od 1. maja kreću terenske kontrole.

- Mislim da smo sa efiskalizacijom uradili veliku stvar. Pravimo jednu drugačiju, normalniju, uređeniju, lepšu i bolju Srbiju - rekao je Mali.

Dodao je da od sive ekonomije koristi imaju samo oni koji ne izdaju fiskalne račune, a građani Srbije imaju koristi i od novih auto-puteva, povećanih plata i penzija, svega što čini lepšu i bolju Srbiju a samo ukoliko uzimamo fiskalne račune.

Direktorka Marković rekla je da je prelazak velikih trgovinskih lanaca na efiskalizaciju veliki korak u punoj primeni novog sistema.

"Pozivam one obveznike koji to nisu učinili da se u što skorijem vremenu prebace na novi sistem. Očekivana je preuzauzetost servisera u drugoj polovini aprila i to može da predstavlja ozbiljan problem. Iskreno se nadam da Poreska uprava u maju neće imati puno represivnih mera", rekla je ona.

Generalni direktor Lidla Srbija, Dragan Čigoja, rekao je da je ta kompanija uspešno implementirala sve proces predviđene od Poreske uprave i lokalnih zakona.

"Uspeli smo da povećamo efikasnost u našim prodavnicama i smanjimo upotrebu papira, odnosno kontrolnih traka", kazao je on.

Čigoja je rekao da su uvedeni ekološki bonovi u kojima nema hemijskih farbi, što doprinosi reciklaži, a materijali koji su za njega korišćeni su od obnovljivih materijala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike