Japan prodaje u maju 4,8 miliona barela nafte iz rezervi

22.04.2022

08:03

0

Oko šest miliona barela će doći iz privatnih rezervi, a devet miliona barela iz državnih rezervi

Japan prodaje u maju 4,8 miliona barela nafte iz rezervi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Japan će održati 10. maja aukciju na kojoj će prodati 760.000 kilolitara, ili 4,8 miliona barela nafte iz nacionalnih rezervi, u okviru akcije koju koordinirana Međunarodna agencija za energetiku (IEA) s ciljem da se ohlade rastuće cene tog energenta, saopštilo je danas japansko Ministarstvo industrije.

Premijer Fumio Kišida rekao je ranije ovog meseca da će Japan pustiti u prodaju rekordnih 15 miliona barela nafte iz državnih rezervi kao deo druge runde koordinirane tržišne intervencije IEA.

Od ukupne količine, šest miliona barela će doći iz privatnih rezervi, a devet miliona barela iz državnih rezervi, navelo je Ministarstvo industrije prošle nedelje, piše Rojters.

Japan je krajem januara imao oko 470 miliona barela rezervi nafte, što pokriva 236 dana domaće potrošnje, a ta količina uključuje državne rezerve, privatne zalihe u rezervoarima lokalnih rafinerija, kao i sirovu naftu u zajedničkim skladištima sa zemljama proizvođačima.

Početkom aprila, države članice IEA su se dogovorile da plasiraju 60 miliona barela nafte iz rezervi na tržište, povrh 180 miliona barela koje je najavio Vašington krajem marta, radi suzbijanja uzavrelih cena "crnog zlata" nakon ruskog napada na Ukrajinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike