Banke i kriza: Komercijalna usporila pad, Adiko u minusu

04.11.2020

10:34 >> 11:05

0

Kriza je prilično okrnjila poslovanja srpskih banaka, ali situacija nije dramatična

Banke i kriza: Komercijalna usporila pad, Adiko u minusu
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Komercijalna banka objavila je nerevidirane rezultate poslovanja za period jul-septembar koji su pokazali poboljšanje u odnosu na pandemijom pogođeno drugo tromesečje, objavila je brokerska kuća Momentum.

Podatke je objavila i Adiko banka (nekadašnja Hipo Alpe Adrija), koju je kovid pogodio nešto jače.

Pročitajte još:

Sudbina crnog zlata: Rusi se ne odriču nafte

Agonija turističkih agencija: Osiguranja odustala, država ostala jedina nada

Komercijalna banka je u periodu januar-septembar ostvarila profit od 4,3 milijarde dinara (pad od 39 odsto), pod uticajem slabijeg rezultata iz osnovnog biznisa, ali i zbog viših troškova zarada i naknada zarada, te u prošloj godini ostvarenih vanrednih prihoda od naplate otpisanih plasmana.

Neto prihod od kamata iznosio je devet milijardi dinara, što je smanjenje od 4,6 odsto u odnosu na isti period lane, dok je neto prihod od naknada i provizija dostigao 3,7 milijardi dinara, što je pad od 9,1 odsto.

Aktiva Komercijalne banke na kraju septembra iznosila je 459,5 milijardi dinara, što je za 6,3 odsto više nego na početku 2020. godine.

Država je i dalje većinski vlasnik Komercijalne banke, sa udelom od 83 odsto, dok bi do kraja godine trebalo da se sprovede sporazum iz februara o prodaji tih akcija slovenačkom NLB-u, navela je brokerska kuća.

Adiko do septembra u minusu 6,4 miliona evra

Adiko banka je u prvih devet meseci ove godine ostvarila neto gubitak u visini od 6,4 miliona evra, ali zahvaljujući dobrom poslovanju u trećem kvartalu gubici su bili dvostruko manji nego u prvoj polovini godine, kada su iznosili 12,2 miliona evra.

U prva tri kvartala prošle godine Adiko banka prijavila je neto dobit od 23,4 miliona evra.

Nesigurnosti tokom krize zbog korone dovele su do povećanja troškova rizika za kredite na 37,8 miliona evra do septembra, navodi banka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike