Uložite lako u domaću firmu, startap...: Proradila Ventu platforma

04.11.2020

12:56 >> 12:57

0

Platforma za grupno investiranje Ventu i u Srbiji omogućava investiranje kakvo je već uobičajeno u svetu

Uložite lako u domaću firmu, startap...: Proradila Ventu platforma
Copyright Pixabay/Steve Buissinne

Građani i firme u Srbiji od danas preko platforme za „kraudinvesting“ (crowdinvesting, grupno finansiranje) Ventu.rs mogu da ulažu u domaća, lokalna preduzeća, kao i tehnološke startap kompanije sa potencijalom za rast, najavljeno je danas na online konferenciji u Beogradu.

Ventu.rs je prva takva platforma u Srbiji i predstavlja značajan pomak na finansijskom tržištu i iskorak ka alternativnom finansiranju kakvo privrednici u razvijenim zemljama već uveliko koriste, rekli su učesnici konferencije.

Bubaja „povukla nogu“

Domaće kompanije već pokazuju veliko interesovanje za pristup platformi, a prva kompanija koja će prikupljati sredstva za rast je Bubaja d.o.o, koja stoji iza brendova „Zdrawo slatko“ i „RO!“, rečeno je na konferenciji.

– Cilj kampanje je da se prikupe sredstva za rast proizvodnje i izlazak na tržište EU gde već postoji interesovanje za naše proizvode. Uz ovakvu podršku do tog cilja možemo doći brže i lakše – rekao je osnivač te kompanije, Veljko Milićević.

Pokretanjem ove platforme srpskim malim i srednjim preduzećima omogućava se novi izvor finansiranja i proširuju se njihove mogućnosti da dođu do sredstava za ulaganje u dalji razvoj biznisa.

Platforma povezuje kompanije koje traže sredstva za finansiranje rasta i zainteresovana fizička ili pravna lica, koja mogu da postanu investitori za nekoliko minuta.

Najmanji mogući iznos ulaganja je 100 evra.

– U svetu je ovakav način finansiranja rasta kompanija u ekspanziji, jer mali biznisi često nisu interesantni bankama, pa na ovaj način mogu da dođu do sredstava, ali i da pruže priliku postojećim kupcima-investitorima da učestvuju u njihovom uspehu, kao i da kroz brojne marketinške aktivnosti dođu do novih kupaca i prošire svoje tržište – kaže direktor Ventu.rs, Luka Pejović.

Direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, koji podržava razvoj platforme Dragana Stanojević rekla je da je razvoj „kraudinvesting“ platforme pionirski poduhvat za Srbiju.

Dobro firmama, dobro i ulagačima, Foto: Pixabay/Photo Mix

U izazovnim okolnostima i krizi zbog pandemije koronavirusa, ova platforma još više dobija na značaju, dodala je Stanojević.

Proverene kompanije

Zainteresovane kompanije mogu da se prijave na sajtu Ventu.rs, nakon čega prolaze detaljnu analizu koju sprovode finansijski, pravni i marketinški stručnjaci.

Pročitajte još:

Sudbina crnog zlata: Rusi se ne odriču nafte

Konačno rešen problem agencija? Država ponudila da plati deo polise

Samo one kompanije koje ispune sve kriterijume mogu naći mesto na platformi, čime se rizik investicije svodi na minimum, rekli su učesnici online konferencije.

Sa svim investitorima digitalnim putem se potpisuju ugovori o pozajmici u formi subordiniranog zajma, na period od tri ili više godina i uz minimalnu fiksnu kamatnu stopu od šest odsto godišnje.

Takođe, investitori mogu dobiti i bonus kamatu čiji iznos zavisi od poslovnog uspeha kompanije.

Investitori prema instrukcijama iz sistema svoj novac uplaćuju na namenski račun u Direktnoj Banci, sa koga se u slučaju uspeha kampanje i dostizanja ciljanog iznosa investicije, sredstva prosleđuju kompaniji, a u slučaju da kampanja ne bude uspešna vraćaju investitorima po isteku trajanja kampanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike