Opet poskupljuje hleb: Veća cena neminovna?

30.03.2022

13:59

0

Koliko će poskupeti je odluka svake firme za sebe, poručuju u Žitozajednici

Opet poskupljuje hleb: Veća cena neminovna?
Hleba mora biti - Copyright Printscreen / Youtube / Domaci recepti

Direktorka hrvatske Žitozajednice Nada Barišić saopštila je danas da je poskupljenje hleba neminovno, a o tome za koliko će cene biti povećane odlučiće svaka firma zasebno.

- Nema neke univerzalne računice niti je svaka pekara u istoj poziciji. Do poskupljenja hleba će svakako doći, ali koliko će poskupeti je odluka svake firme za sebe - rekla je Barišić u izjavi za Hinu.

Ona je napomenula da nisu svi u istoj poziciji i ukazala da su cene sirovina na nezapamćenom, rekordnom nivou.

- Pšenica se kreće na berzama oko 400 evra za tonu, odnosno oko tri kune za kilogram trenutno. Brašno je isto poskupelo uz ovako visoke cene energenata, tako da će poskupljenje biti neminovno - izričita je Barišić.

Dodala je da je neizvesno šta će doneti nova žetva. A, ako se situacija u Ukrajini smiri, kako kaže, može se očekivati da će i ta zemlja imati nekakve robe za izvod, što bi moglo da dovede do stabilizacije cena.

- Ako se situacija ne smiri, imaćemo veliku potražnju za žitaricama, nove cene energenata i sve je i dalje vrlo neizvesno - navela je Barišić.

Cena hleba u Hrvatskoj je već povećana, a Barišić je ranije za zagrebački Jutarnji list izjavila da bi cena jednog parčeta mogla da dostigne i 15 kuna, odnosno oko dva evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike