Hladan tuš za Srbe i Hrvate u Mađarskoj: Nema više petrol turizma

16.03.2022

09:41

0

Autor: 24sedam

Petrol turizmu, koji je uzeo maha sa velikim rastom cena goriva u regionu, izgleda da dolazi kraj

Hladan tuš za Srbe i Hrvate u Mađarskoj: Nema više petrol turizma
Copyright Foto:Pixabay/ Bernd Schray

Na benzinskim stanicama u Mađarskoj, pored granice sa južnim susedima, svakodnevni su gosti vozači sa tablicama Srbije i Hrvatske. Ti petrol-turisti i ne čude kada se zna da je tamo cene goriva zamrznute na 1,29 evra još od kraja prošle godine.

U međuvremenu je cena u Srbiji dostigla 1,5 evra za benzin i 1,6 evra za dizel, a u Hrvatskoj 1,72 evra i 1,84 evra. Pritom su u obe zemlje cene, takođe ograničene, ali se periodični usklađuju sa kretanjem cene na svetskom tržištu.

Kako je razlika sada postala značajnija i „petrol turista“ koji kupuju gorivo čiju cenu praktično proz poreske olakšice subvencioniše država, Mađarska je rešila da je vreme da tome stane na kraj.

Prvo je uvedena zabranu točenja goriva za domaće kamione veće od sedam tona, a za inostrane veće od tri i po tone, što je, kako navodi RTS, doprinelo normalizaciji stanja na benzinskim stanicama u Mađarskoj.

- Nije problem benzinski turizam u pograničnoj zoni, već teretnjaci i autobusi koji su na običnim benzinskim stanicama točili hiljade litara goriva i izazivali gužve i nestašice. Sada veliki kamioni i autobusi moraju da pune tankove na stanicama visokog pritiska po tržišni cenama - izjavio je Žolt Hernadi, generalni direktor mađarske naftne kompanije "MOL".

Meka rampa za strance

Putnički automobili i dalje su mogu da toče gorivo po ceni, izraženoj u srpskoj valuti 152 i 155 dinara. Međutim kako javljaju i srpski i hrvatski mediji, i to se sada svodi „na kašičicu“.

Naime, uvedeno je pravilo da u automobile može sipati u proseku do 20 litara goriva na manjim pumpama.

- "Trenutno je situacija takva da dizel točimo svega deset litara po automobilu, benzina je moguće dobiti 20 - 30 litara. Vrlo otežano se snabdevamo sa dizelom, pa smo morali uvesti ograničenje. Stižu redovno vozači iz Srbije, da natoče, jer je gorivo jeftinije. Ova cena važi do 15. maja - kaže Filip Erdeg, prodavac na privatnoj benzinskoj stanici Reske u Mađarskoj.

Hladan tuš su tako, javljalju hrvatski mediji, doživeli i njihovi građani s druge strane granice.
U mađarskom gradu Baršču mogli su da natoče tek 10 litara goriva, a čitaoci javljaju da je u drugim gradovima ograničenje 20 litara, piše Poslovni.hr.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike