Da li je dinar stabilan i može li da izdrži pritiske: Šta će biti sa deviznim kursom?

16.03.2022

19:15

0

Sve veće cene energenata i hrane i rastuća inflacija u Evropi zabrinuli su mnoge

Da li je dinar stabilan i može li da izdrži pritiske: Šta će biti sa deviznim kursom?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Skoro tri godine kurs dinara u odnosu na evro bio je bukvalno "zakucan“. Tako je od septembra 2019. godine, prema srednjem kursu NBS, evro vredeo 117,5 dinara, samo su se poslednje tri (potpuno nevažne) decimale menjale. Poslednjih nedelja došlo je do blage promene, pa je EU valuta vredela malo iznad 117,6 dinara, koliko će biti i sutra - 117,6634 dinara.

Zbog sukoba u Ukrajini i sve veće inflacije u svetu, sve oči uprte su ka centralnoj banci sa samo jednim pitanjem – da li je dinar siguran? A u tom pitanju sadržano je sve što u ovom trenutku brine kako obične građane, tako i preduzeća, investitore i celu privredu – da li će domaća valuta oslabiti, da li da kupujemo evre, da li da povlačimo novac iz banaka...

Ni u jednom trenutku...

Dok su sami bankari oprezni i ne žele da iznose prognoze "jer je suviše rano“, i za sada "pomno prate dešavanja u svetu“, ali se, kako su nam rekli, uzdaju u Narodnu banku Srbije, iz NBS uveravaju da domaća valuta nije ugrožena.

- NBS već više od 10 godina uspešno održava relativnu stabilnost kursa dinara prema evru. Ni u uslovima aktuelne geopolitičke krize u vezi sa situacijom u Ukrajini i rasta neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu, relativna stabilnost deviznog kursa i normalno funkcionisanje deviznog tržišta nisu bili ugroženi ni u jednom trenutku – kažu za 24sedam u NBS.

Oni objašnjavaju da su tome doprineli, između ostalog, postignuta makroekonomska stabilnost i visok nivo deviznih rezervi.

- Rezerve su poslednjih godina dodatno ojačane u uslovima aprecijacijskih pritisaka u kojima je NBS kupovala devize kako bi ublažila prekomerne oscilacije deviznog kursa u pravcu jačanja domaće valute. Tome je doprinelo i odgovorno ponašanje institucija naše zemlje, uključujući i Narodnu banku Srbije – navode u NBS.

Profimedia/Pixabay
 

Oni ističu i da su, u februaru ove godine, neto prodali 605 miliona evra, u uslovima povećane tražnje za devizama koja je bila rezultat ne samo pojačane globalne neizvesnosti usled geopolitičke krize, već i nastavka intenzivnije kupovine deviza od strane uvoznika energenata, prisutne od oktobra 2021. godine.

Bez pritisaka na domaćem tržištu

- Međutim, posebno ističemo da na domaćem deviznom tržištu trenutno nema pritisaka ni domaćih preduzeća, ni stranih ulagača. Deprecijacijske pritiske kreira jedino pojačana tražnja stanovništva za stranom efektivom, podstaknuta nizom senzacionalističkih članaka i naslova u pojedinim medijima, što je NBS više puta isticala tokom poslednjih dana – naglašavaju u centralnoj banci.

Kako dodaju, zbog toga je došlo do povećane tražnje za stranom valutom, što je opet povećavalo cenu u menjačnicama i izazvalo privremeni nedostatak strane valute na pojedinim mestima, koja su već sutradan funkcionisala uobičajeno.

Profimedia
 

- A razloga za paniku nema. Narodna banka Srbije bankama obezbeđuje i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri i pojačano i bez odlaganja snabdeva banke stranom gotovinom. Pored toga, NBS je naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom, kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana. Tim povodom NBS je pojačala i kontrolu rada menjača – ističu u NBS.

Spremno dočekali krizu

Oni dodaju da se poslednjih dana situacija polako vraća u normalne tokove.

- Ponavljamo, i deviznih sredstva i strane gotovine imamo dovoljno, a razloga za povlačenjem depozita iz banaka, u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti razloga za pojačanom kupovinom strane valute u menjačnicama nema – kažu u NBS.

Skoro milijarda evra za odbranu

Dinar je u februaru, kao i od početka godine, blago nominalno oslabio u odnosu na evro, za 0,1 odsto, istakli su ranije u NBS.

- U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 605 miliona evra, a od početka godine je neto prodala 945 miliona evra – naveli su u saopštenju NBS.

Na pitanje šta možemo očekivati u narednom periodu i koliko je domaća valuta stabilna, u NBS odgovaraju da će nastaviti da kontinuirano deluju kako bi ta stabilnost bila očuvana.

- Ovu krizu dočekali smo s rekordno visokim nivoom deviznih rezervi, preko 16 milijardi evra, i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost – uveravaju iz centralne banke.

Više brinuli početkom kovida...

U domaćim bankama nisu hteli zvanično da odgovore na pitanja vezana za domaću valutu i devizni kurs, ali su istakli da imaju poverenja u Narodnu banku koja je "rešena da nastavi sa odbranom od pritisaka na domaću valutu“.

I bankari naglašavaju da imamo visok nivo deviznih rezervi, "što olakšava NBS da nastavi sa odbranom vrednosti dinara“.

- Najveća pretnja po stabilnost dinara dolazi sa Zapada, jer već sada zemlje Zapadne Evrope osećaju pritiske zbog nestašice energenata i velikog skoka cena – rekli su nam u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

S druge strane, ako je za utehu, bankari kažu da su veća "panika“, strah i neizvesnost u finansijskom sektoru u našoj zemlji postojali na početku pandemije kovida nego sada.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike