Poslednja prilika: Od danas prijave za državni novac za fiskalizaciju

15.03.2022

09:25

0

Drugi krug prijavljivanja privrednika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije počinje danas i traje do 5. aprila

Poslednja prilika: Od danas prijave za državni novac za fiskalizaciju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je 1. maj ove godine, a iz Ministarstva finansija poručuju da neće biti nikakvog pomeranja rokova.

Prijavljivanje za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku odvijaće se na isti način kao i prethodnog puta, na portalu Poreske uprave.

Za ostvarivanje subvenicija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće.

Obveznicima se uplaćuje po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos se uvećava za 20 odsto.

Prijavljivanje onlajn

Prijavljivanje se može obaviti na portalu Poreske uprave ePorezi i da bi se privrednici prijavili za subvencije prvo treba da, ukoliko to nisu uradili, prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

- Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države - objasnio je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Prijava za subvencije je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena.

Prvi krug prijave za subvencije države trajao je od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine i za pomoć države prijavilo se oko 124.000 obveznika fiskalizacije, od kojih su skoro svi već isplaćeni.

Obveznici fiskalizacije direktno dobijaju novčana sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije, a budžetom za ovu godinu opredeljeno je za tu namenu šest milijardi dinara.

Uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, s obzirom da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, privredi i građanima, navode iz Ministarstva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike