Dve godine instant sistema NBS: Obavljeno više od 27 miliona plaćanja

23.10.2020

08:05

0

IPS NBS sistem započeo je sa radom mesec dana pre panevropskog sistema za instant plaćanja Evropske centralne banke

Dve godine instant sistema NBS: Obavljeno više od 27 miliona plaćanja
Copyright Michal Jarmoluk/Pixabay

Nakon dve godine rada sistema za instant plaćanja Narodne banke Srbije, obavljeno je 27.071.755 instant plaćanja ukupne vrednosti 269,98 milijardi dinara. Prosečno vreme izvršavanja transakcija instant plaćanja u sistemu je oko 1,2 sekunde, saopštila je NBS.

Kako dodaju, sistem beleži stalni rast prometa, a 21. septembra 2020. godine postignut je i najveći dnevni broj plaćanja od početka rada sistema kada je obavljeno 142.769 plaćanja.

– U cilju podsticanja inovacija u finansijskom sektoru i podrške digitalizaciji i razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji, NBS je uspostavila pre dve godine platni sistem za instant plaćanja, IPS NBS sistem. Da je reč o značajnoj mogućnosti koju, zahvaljujući NBS, imaju građani i privreda, govori i to da su u momentu početka rada IPS NBS ovi sistemi bili retkost u svetu jer ih je imao vrlo mali broj zemalja – istakli su u NBS.

Brzinsko plaćanje i u prodavnicama

IPS NBS sistem započeo je sa radom, navodi NBS, mesec dana pre panevropskog sistema za instant plaćanja Evropske centralne banke, dok su američke Federalne rezerve trenutno u fazi razvoja ove vrste sistema.

– IPS NBS sistem daje mogućnost da se plaćanja građana i privrede izvršavaju tokom celog dana svakog dana u godini, odnosno u režimu 24/7/365, a sam prenos sredstava na račun primaoca plaćanja obavlja se u svega nekoliko sekundi nakon čega primalac tim sredstvima može slobodno raspolagati – objašnjavaju u NBS.

Svim korisnicima platnih usluga banke su u okviru svojih postojećih bankarskih aplikacija za elektronsko i mobilno bankarstvo omogućile da izvrše instant plaćanja. Takođe, zahvaljujući jednostavnom korisničkom iskustvu instant plaćanja se u svega nekoliko koraka mogu inicirati u pojedinim prodavnicama korišćenjem opcija “IPS pokaži” i “IPS skeniraj” u aplikacijama za mobilno bankarstvo.

Prve banke su u svoju ponudu uvele aplikacije za prihvatanje instant plaćanja na mobilnim telefonima trgovaca; Profimedia

– Sredinom leta prve banke su u svoju ponudu uvele aplikacije za prihvatanje instant plaćanja na mobilnim telefonima trgovaca, namenjene naročito onim malim trgovcima i zanatlijama koji do sada nisu prihvatali bezgotovinska plaćanja na svojim prodajnim mestima – kažu u centralnoj banci.

Uskoro samo uz broj mobilnog

Od juna meseca omogućena su i instant plaćanja kod kupovine robe i usluga na internetu. Pored toga, dodaju u NBS, korišćenjem opcije “IPS skeniraj” na jednostavan način mogu se platiti i mesečni računi svih najvećih izdavalaca u zemlji, ali i brojnih javnih komunalnih preduzeća, skeniranjem NBS IPS QR koda koji odštampan na tim računima, i broj tih preduzeća će biti sve veći.

– Narodna banka Srbije priprema i validator i generator NBS IPS QR koda koji će olakšati svakom privrednom subjektu da na svojim fakturama kreira NBS IPS QR kod i time pojednostavi plaćanje svojim kupcima – ističe NBS.

Tokom naredne godine banke će, kažu u NBS, zahvaljujući funkcionalnostima IPS NBS sistema omogućiti korisnicima mobilnog bankarstva prenos sredstava primaocu samo uz poznavanje broja mobilnog telefona tog primaoca, što će doprineti daljem razvoju instant plaćanja u našoj zemlji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike