Amerika kreira digitalni dolar: Donose uredbu o kriptovalutama

09.03.2022

12:51

0

Predsednik SAD naložiće Ministarstvu finansija, Ministarstvu trgovine i drugim ključnim državnim organima da pripreme izveštaje o "budućnosti novca“ i ulozi koju će igrati kriptovalute

Amerika kreira digitalni dolar: Donose uredbu o kriptovalutama
Copyright Pixabay/ WorldSpectrum

Američki predsednik Džo Bajden potpisaće danas izvršnu uredbu kojom se od vlade zahteva da proceni rizike i koristi od kreiranja digitalnog dolara centralne banke i izdavanja drugih kriptovaluta, izveštava Rojters pozivajući se na neimenovane zvaničnike američke administracije.

Bajden će naložiti Ministarstvu finansija, Ministarstvu trgovine i drugim ključnim državnim organima da pripreme izveštaje o "budućnosti novca“ i ulozi koju će igrati kriptovalute, dodali su zvaničnici.

Priprema tehnološke infrastrukture

Opsežan nadzor nad tržištem kriptovaluta, koje je u novembru dostiglo vrednost od preko 3.000 milijardi dolara, od suštinskog je značaja da se osigura nacionalna bezbednost SAD-a, finansijska stabilnost i američka konkurentnost i da se spreče rastuće pretnje od sajber kriminala, navode Rojtersovi izvori.

Jedna od ključnih mera u izvršnoj uredbi upućuje vladu SAD da proceni potrebnu tehnološku infrastrukturu za potencijalno uvođenje američke "Digitalne valute Centralne banke" (CBDC), odnosno elektronske verzije dolarskih novčanica.

Federalne rezerve su u januaru pokrenule pitanje u Kongresu da li Sjedinjene Države treba da uvedu digitalni dolar, a jedan zvaničnik je tim povodom izjavio da će SAD krenuti napred u razvoj državne elektronske valute, ali pažljivo s obzirom na ulogu dolara kao primarne svetske rezervne valute.

Strah od planova Pekinga...

- Moramo da budemo veoma, veoma promišljeni prilikom analiza, jer će naše kretanje u tom pravcu imati duboke implikacije za zemlju koja izdaje primarnu svetsku rezervnu valutu - rekao je on.

Devet zemalja u svetu je do sada uvelo digitalne valute centralne banke, a 16 drugih, uključujući Kinu, počelo je razvoj takve digitalne imovine, prema podacima Atlantskog saveta, što je zabrinulo Vašington da bi Peking mogao delom da potisne dolar sa pozicije dominantne rezerve svetske valute.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike