„Benzin će morati da poskupi, ali umereno“

05.03.2022

12:49

0

Snabdevenost tržišta u Srbiji je stabilna, kontrolisane cene hrane ostaju a derivata će nešto porasti, kaže resorna ministarka

„Benzin će morati da poskupi, ali umereno“
pumpa - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas Tanjugu da se cene osnovnih životnih namirnica neće menjati, a da će morati da dođe do izvesne korekcije cene naftnih derivata, jer su zbog rasta cene sirove nafte veleprodajne cene derivata već prevazišle postojeće maloprodajne.

- "Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama i njihove cene će ostati stabilni i ovakvi kakvi su sad. Kada je reč o naftnim derivatima, moramo imati u vidu da se njihova cena formira na svetskom tržištu i da za naftne kompanije koje rade kod nas cene moraju biti ekonomski prihvatljive i da se moraju korigovati - kazala je Matićeva.

Podsetila je da važenje postojeće uredbe o ograničenju cena evrodizela i bezolovnog benzina ističe 13. marta i navela da su u toku razgovori nadležnih ministarstava sa Udruženjem naftnih komapnija Srbije i NIS-om o novoj zaštitnoj ceni derivata.

Ministarka Matić je naglasila da je država već sankcionisala benzinske stanice koje su proteklih dana nezakonito ograničavale količine goriva u prodaji i da neće dozvoliti takvo ponašanje ni ubuduće.

Da "eksplozije cena goriva" neće biti potvrđuje i pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je rekao za RTS da će poskupljenje, ako do njega dođe, biti na ograničenom nivou.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike