Koje valute bi mogle da stradaju zbog pucnjave u Ukrajini

01.03.2022

11:20

0

Trenutno je zatišje na valutnim berzama u svetu ali ako se rusko-ukrajinski sukob proširi i na zavrtanje gasa Evropi, neke valute bi bile posebno pogođene

Koje valute bi mogle da stradaju zbog pucnjave u Ukrajini
Copyright Pixabay

Trgovinska aktivnost na svetskim valutnim berzama je danas relativno mirna, pri čemu je pažnja investitora usredsređena na razvoj krize u Ukrajini.

Pojedini analitičari pripisuju mirniju atmosferu na tržištima rusko-ukrajinskim pregovorima o prekidu vatre održanim u ponedeljak, mada dve strane nisu uspele da približe stavove.

Ukoliko situacija ekonomski eskalira sa ruske strane, i Moskva uzvrati sankcijama Zapadu, neke evrospke valute bi prošle mnogo gore od drugih.

Ekonomisti procenjuju da bi među valutama Grupe 10 industrijski razvijenih zemalja, švedska kruna, evro i britanska funta mogli najviše da stradaju ako zapadne sankcije prema Rusiji budu ugrozile protok ruskog gasa u Evropu, dok bi norveška kruna mogla i dalje da ima "vetar u leđa" zbog visokih cena gasa.

Trenutno, na tržištu američki dolar, koji je prošle nedelje porastao usled bega investitora u sigurnu imovinu, blago je oslabio. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema šest glavnih rivala, skliznuo je na 96,707 poena, izveštava Rojters.

Evro se stabilizovao i trguje se po kursu za manje od 0,1 odsto slabijem nego juče, na 1,12145 dolara.

Rublja na respiratoru

Rublja je neutralisala jučerašnje velike gubitke prema dolaru, kada se stropoštala na istorijski minimum od 120 rublji za dolar. Na današnjem prepodnevnom trgovanju se menjala na nivou od 93,4 rublje za dolar, podržana odlukom centralne banke o povećanju referentne kamatne stope i naredbom nadležih organa izvoznim kompanijama da 80 posto deviznih prihoda prodaju na tržištu.

Međutim, jedinstvena valuta evrozone je pala na najniži nivo prema švajcarskom franku od 2015. godine, na 1,0267 franaka, što ukazuje na još uvek povišen nivo averzije investitora prema riziku.

Depoziti po viđenju Nacionalne banke Švajcarske su registrovali zanemaljive promene u februaru, što sugeriše da je centralna banka te zemlje možda odustala od pokušaja da uspori aprecijaciju franka.

Sigurni jen se povukao sa svog najvišeg nivoa prema dolaru u poslednjih gotovo sedam nedelja, koji je dostigao u ponedeljak.

Australijski dolar je na početsku današnjeg trgovanja zabeležio najviši nivo prema američkom parnjaku od sredine januara, i prema poslednjim dostupnim podacima u porastu je za 0,2 posto na 0,7276 američkih dolara, što je treći uzastopni dan rasta.

Centralna banka Australije zadržala je danas ključnu kamatu na rekordno niskom nivou navodeći rat u Ukrajini kao glavni novi izvor neizvesnosti, i poručila da će biti strpljiva po pitanju pooštravanja monetarne politike.

Na kripto tržištu, bitkoin je noćas skočio na 12-dnevni maksimum iznad 44.000 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike